Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΕ: «Τραγωδία αν ναυαγήσει το έργο της Κάρλας»...



magnesianews.gr
Επιστολή με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα όσα αρνητικά εξελίσσονται γύρω από την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, απέστειλε χθες το ΤΕΕ Μαγνησίας, προς τους αρμόδιους φορείς. Το τοπικό τμήμα στην αναλυτική επιστολή του προς τους...
υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον αναπληρωτή υπουργό του Υπ.Αν. Σταύρο Καλογιάννη αναφέρεται σε πραγματική τραγωδία αν αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο ναυαγήσει και οδηγηθεί σε απένταξη που σημαίνει ότι το Κράτος θα κληθεί να επιστρέψει 200 εκ. ευρώ στην Ε.Ε.
Δηλώνει παράλληλα ότι θα παρέχει κάθε βοήθεια και θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε αυτό το σπουδαίο για την περιοχή μας έργο, να μην παραμείνει ανολοκλήρωτο και τελικά καταστραφεί.

Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ Μαγνησίας, τυχόν υλοποίηση της απόφασης για κατάργηση του Φορέα και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων τεχνικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης του έργου, μεταξύ υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς, είναι βέβαιο πως θα θέσει σε σοβαρή αμφισβήτηση την πολιτική και το σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επίσης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
«Η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας – Μαυροβουνίου, επιβλήθηκε ως συμβατική υποχρέωση από τη Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης», τονίζει το ΤΕΕ, που ζητά παρέμβαση των υπουργών, προκειμένου να παραχωρηθούν οι αρμοδιότητες στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας, που προβλέπονται να θεσμοθετηθούν με ΚΥΑ, σχέδιο της οποίας ήδη υπάρχει σε εκκρεμότητα έξι χρόνια με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση ο φορέας πρακτικά να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του έργου.

«Έληξε η θητεία της ΕΥΔΕ»
Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η ΕΥΔΕ Κάρλας, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του έργου της επανασύστασης που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, υπολειτουργεί καθώς δεν υπογράφει λογαριασμούς και δεν εκδίδει αποφάσεις, διότι έχει λήξει!!! η θητεία της από τις 2 Οκτωβρίου 2012.

«Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία, έχει υπό την επίβλεψή της και το έργο της Περιφερειακής οδού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, με ότι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει το ΤΕΕ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, η πρώτη εργολαβία της άρδευσης είναι υπό διάλυση, ενώ για τη δεύτερη εργολαβία η οποία δεν έχει προκηρυχτεί δεν έχει ολοκληρωθεί ο προαπαιτούμενος αναδασμός και οι απαλλοτριώσεις, τη στιγμή που το αρδευτικό έργο είναι απαραίτητο για να σταματήσει η λειτουργία των 4000 περίπου γεωτρήσεων στην περιοχή και να ανεβεί η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και για να επιτραπεί η λειτουργία των υδρευτικών γεωτρήσεων. Η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου κρίνεται τελείως αναγκαία τόσο για την ανανέωση των νερών του ταμιευτήρα, επισημαίνει το ΤΕΕ.

Καταλήγοντας το ΤΕΕ ζητά από τους υπουργούς να αναλάβουν άμεσα δράση για να λυθούν όλα τα προβλήματα που σας προαναφέραμε, διότι εκφράζει φόβους ότι η Κάρλα θα απομείνει ένα έργο ημιτελές, με μολυσμένα ύδατα με προβλήματα στη συντήρησή της και τη λειτουργία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: