Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Υποβαθμίστηκε η γαλλική οικονομία

Υποβάθμιση – σοκ από τον οίκο Moody's στη γαλλική οικονομία η οποία αξιολογείται πλέον με Aa1 από Aaa. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης απόφασης στις 23 Ιουλίου να αλλάξει σε «αρνητικές» τις προοπτικές για τις αξιολογήσεις της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Τότε η Moody's είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα επιθεωρούσε την κρατική αξιολόγηση της Γαλλίας και τις προοπτικές της, για να αποφασίσει τις επιπτώσεις από ένα αυξημένο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τη στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και την αυξημένη πιθανότητα μιας συλλογικής στήριξης για άλλα κράτη της ευρωζώνης.
Η απόφαση της Moody's για υποβάθμιση της Γαλλίας αποδίδεται από τον οίκο σε τρεις λόγους. Πρώτον, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Γαλλίας είναι αρνητικά επηρεασμένες από τις πολλαπλές διαρθρωτικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η σταδιακή, σταθερή απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, την αγορά υπηρεσιών και αγαθών. Δεύτερον, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας είναι αβέβαιες εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, τόσο βραχυπρόθεσμα (λόγω της υποτονικής εσωτερικής και διεθνούς ζήτησης) όσο και μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της δυσκαμψίας που αναφέρεται πιο πάνω.
Τρίτον, η προβλεψιμότητα της ευελιξίας της Γαλλίας σε μελλοντικά σοκ στην ευρωζώνη περιορίζεται, εν όψει των αυξημένων ρίσκων για την οικονομική ανάπτυξη, των δημοσιονομικών επιδόσεων και του κόστους χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr
.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: