Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Δεν τελειώνει όμως το θέμα... «Λύση απόψε» στο Εurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους βλέπει ο Όλι Ρεν


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την πεποίθησή του ότι το Eurogroup θα λάβει το βράδυ της Τρίτης τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν λέγοντας μάλιστα ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» να μπορέσουμε να λάβουμε σήμερα απόφαση για ένα μείγμα μέτρων.

Ωστόσο ο Ρεν, καταδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του θέματος, αλλά και τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, καλεί σε εγρήγορση ώστε «να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα με νέες παρεμβάσεις» υπό την προϋπόθεση φυσικά της τήρησης των δεσμεύσεων από την Αθήνα.

To Eurogroup αναμένεται να καταλήξει στην πολιτική συμφωνία που χρειάζεται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, θέμα που σχετίζεται ωστόσο άμεσα με την βιωσιμότητα του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση του προγράμματος.

Εάν σήμερα δοθεί το πράσινο φως τα χρήματα αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου.

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν από αύριο (Τετάρτη) το πρωί μέχρι τις 5/12 περιλαμβάνεται η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια της βοήθειας προς την Ελλάδα, με την γερμανική Βουλή να συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, νέο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, υπογραφή νέου αναθεωρημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας -Κομισιόν στις 4 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει καταρχήν να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των απόψεων του ΔΝΤ που ζητά ολοκληρωμένη λύση για το ελληνικό χρέος πιέζοντας για νέα κούρεμα και των κρατών της ευρωζώνης που -με πρωτεργάτη το Βερολίνο- απορρίπτουν το κούρεμα του χρέους και αναζητούν άλλες λύσεις.

Οι ενδείξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν πάντως ότι ΔΝΤ και ευρωζώνη οδεύουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις σε μια συμβιβαστική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Όλι Ρεν που μιλά για εποικοδομητική συνεργασία σε θετικό πνεύμα με το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας, η οποία θα καταλήξει στη λήψη αποφάσεων σήμερα στη βάση και της έκθεσης της τρόικας.

Με την ελπίδα εύρεσης λύσης προσέρχονται και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα που εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της κάλεσε νωρίτερα την ευρωζώνη και ο επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός Β.Σόιμπλε. Προσερχόμενος δε στο Eurogroup προσπάθησε να υποβαθμίσει και το θέμα της κόντρας με το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει διαφωνία με το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει τους δικούς του όρους για το τι είναι βιώσιμο και τι όχι. ... Πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση» είπε μεταξύ αλλων.

Να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα ελπίζει και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ θετικό για την Ελλάδα, καθώς και για το μέλλον της ευρωζώνης».

«Το θέμα είναι πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές» είπε ο Λουίς Ντε Γκίντος.

«Έχω την εντύπωση ότι είναι εφικτή μια πολιτική συμφωνία (για την Ελλάδα) και πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως υπουργοί Οικονομικών να την πετύχουμε αυτό το απόγευμα», τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Όλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να περάσουν τις κόκκινες γραμμές τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: