Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΗΦΘΗΣΑΝ ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Στο στόχαστρο των αρχών 15 συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ για οπλικά συστήματα



sto-stoxastro-ton-arxon-15-symvaseis-toy-ypetha-gia-oplika-systimata 
Δεκαπέντε συμβάσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξίας 6,226 δισ. ευρώ ελέγχουν εξονυχιστικά οι εισαγγελικές αρχές αλλά και η Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία. 

Οι συμβάσεις αυτές έγιναν επί υπουργηίας Γιάννου Παπαντωνίου από το 2002 έως το 2003 και πρόκειται για έξι φακέλους οπλικών συστημάτων. 


Όπως αναφέρει η Δημοκρατία , ορισμένες από τις προμήθειες ήταν εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος της εποχής. Παράλληλα, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, ερωτηματικά υπάρχουν για την χρηματοδότηση μέσω swap agreement με την Deutche Bank για την προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Apache, μέθοδος που ανέβασε το κόστος κατά 70 εκατομμύρια δολάρια.


Η συγκεκριμένα προμήθεια υπογράφηκε το 2003, υποτίθεται πως ολοκληρώθηκε το 2007, έχει προκαταβληθεί το 50% ωστόσο η εταιρεία έχει παραδώσει μόλις 4 από τα 24 συνολικά ελικόπτερα! Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι έγινε και η προμήθεια των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, για την ταχύτητα υλοποίησης της οποίας υπάρχουν επίσης ερωτηματικά. 

Κι αυτό γιατί η σύμβαση υπογράφηκε σε χρόνο-ρεκόρ: αποφασίστηκε η προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων στο ΚΥΣΕΑ στις 26 Νοεμβρίου 2002, επιλέχθηκαν τα NH-90 στις 31 Δεκεμβρίου 2002 και ένα μήνα μετά 28 Ιανουαρίου 2003 υπογράφηκε απο τον κ.Παπαντωνίου η απευθείας ανάθεση στην συγκεκριμένη κοινοπραξία. Η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση του τελευταίου ελικοπτέρου το 2009, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα! Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα επί Παπαντωνίου που κόστισε 1,7 δισ. ευρώ.


Η «Δημοκρατία» αναφέρεται σε δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων το 2005, όπου το πρώην στέλεχος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, κατήγγειλε χρηματισμό έλληνα υπουργού την περίοδο 2002-2003 για την προμήθεια εκσυγχρονισμού των φρεγατών “S”. Την προμήθεια υπέγραψε το 2003 ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: