Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Στον πρωθυπουργό η έκθεση τριών καθηγητών Kοιτάσματα αξίας 270 δισ. έως 1,3 τρισ. δολάρια στην Κρήτη


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα συνολικό όφελος από 270 εκατομμύρια έως και 1,3 τρισ. δολάρια, κρύβονται ενδοχομένως στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, σύμφωνα με έκθεση που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό τρεις Έλληνες καθηγητές και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.
Στην έκθεση, που υπογράφεται από τους επιστήμονες Ηλία Κονοφάγο  Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό, περιγράφονται όλες τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την Real News, η έκθεση παραδόθηκε από τους ίδιους τους καθηγητές στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σε αυτήν επισημαίνεται ακόμα ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τη δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού κλίματος.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης μπορούν να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα ύψους 270 δισ. δολαρίων, ενώ, εαν συνυπολογιστεί και η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου, το όφελος θα μπορούσε να ανέλθει  έως τα 1,3 δισ. δολάρια.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από την έκθεση της Deutsche Bank, που έκανε λόγο για γεωλογικές έρευνες που αν επαληθευτούν, θα «χαρίσουν» στην Ελλάδα σημαντικά κέρδη από την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφός της.
Πάντως, στελέχη της γερμανικής τράπεζας, μιλώντας στην εφημερίδα, είπαν ότι δεν πρόκειται για μία καινούρια είδηση, αλλά ότι είναι ένα σχόλιο σε άρθρο του Reuters που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου, ενώ υποστήριξαν ότι «τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν πολύ φασαρία για το τίποτα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: