Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Απληρωμή υποχρεώσεων 548 εκατ. ευρώ Επιστροφές φόρων και φαρμακοποιούς θα ξοφλήσει το Δημόσιο τις επόμενες μέρες


Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αποπληρωμή χρεών προς τους φαρμακοποιούς
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αποπληρωμή χρεών προς τους φαρμακοποιούς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 548 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε ποσά επιστροφής φόρων και σε οφειλές προς φαρμακοποιούς, θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα από την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι επτά εργάσιμες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης υπουργείων που έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δρομολογούνται τα εξής:

  • Αναφορικά με τα ποσά επιστροφής φόρων αρμοδιότητας Εφοριών (κάτω των 300.000 ευρώ) ύψους 316,3 εκατ. ευρώ έχει ήδη σταλεί, με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, επιστολή από 06/12/2012 σε όλες τις ΔΟΥ για την τακτοποίηση των τυχόν ανεξόφλητων εκκαθαρισμένων Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) με την άμεση αποστολή σχετικών ειδοποιήσεων στους δικαιούχους.
  • Αναφορικά με τα ποσά επιστροφής φόρων που απαιτούν την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών (άνω των 300.000 ευρώ) έχουν ήδη υπογραφεί από τον κ. Μαυραγάνη ποσά ύψους 68,1 εκατ. ευρώ.
  • Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι έτοιμες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες μεταβίβασης πιστώσεων ύψους 164 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οφειλές παρελθόντων ετών προς φαρμακοποιούς. Το ποσό αυτό προήλθε από συνολική οφειλή 220 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΔ, αφού αφαιρέθηκε ποσό 48 εκατ. ευρώ που έχει ήδη πληρωθεί στις αρχές του έτους στον ΕΟΠΥΥ και έκπτωση 3,5% επί του αρχικού ποσού.

Την προηγούμενη εβδομάδα αποπληρώθηκαν 40 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους και 255,3 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου 42 Δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Όπως τονίζεται από το γραφείο του κ. Σταϊκούρα, η αξιολόγηση των αιτημάτων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, ώστε η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να ανταποκριθεί τόσο στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών όσο και στη ζωτικής σημασίας ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: