Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα ραντάρ εντόπισαν τον 'Αγιο Βασίλη



Ο Άη Βασίλης ξεκίνησε την περιοδεία του για να μοιράσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου και στις 16:30 σήμερα το απόγευμα τα ραντάρ τον εντόπισαν να πετά πάνω από το Χαρμπίν της βορειοανατολικής Κίνας, όπως ανακοίνωσε η Norad, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας.
Μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δώρα, σύμφωνα με τη Norad οποία χρησιμοποιεί τα ραντάρ για να παρακολουθεί την πορεία του έλκηθρου του Άη Βασίλη. Το ταξίδι του αγαπημένου Αγίου των παιδιών ξεκίνησε πέντε ώρες νωρίτερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11:00 αύριο το πρωί. Τόσο χρόνο χρειάζεται ο Άγιος για να επισκεφθεί όλα τα νοικοκυριά και να αφήσει τα δώρα του κάτω από το χριστουγεννιάτικο έλατο.
Το έλκηθρο απογειώθηκε από το Βόρειο Πόλο και τα ραντάρ το εντόπισαν αρχικά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα περάσει διαδοχικά από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Η Norad έχει ως πρωταρχικό καθήκον να προστατεύει τις ΗΠΑ και τον Καναδά εντοπίζοντας μια ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση εναντίον των χωρών αυτών ή την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων. Όμως, όπως κάθε χρόνο, διαθέτει αφιλοκερδώς τα ραντάρ της για να παρακολουθεί αν όλα πάνε καλά με το ταξίδι του Άη Βασίλη. Μάλιστα στην ανακοίνωσή της εξήγησε πώς μπορεί να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το έλκηθρο ανά πάσα στιγμή: η κατακόκκινη μύτη του Ρούντολφ, ενός από τους ταράνδους του Άη Βασίλη, στέλνει ένα ισχυρό υπέρυθρο σήμα που επιτρέπει στα ραντάρ να τον εντοπίζουν.
Η παράδοση που ακολουθεί η Norad προέκυψε από ένα τυπογραφικό λάθος που έκανε το 1955 μια εφημερίδα στο Κολοράντο Σπρινγκς, την πόλη όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης. Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τη διαφήμιση ενός καταστήματος το οποίο έδινε τον αριθμό του τηλεφώνου του Άη Βασίλη για να επικοινωνήσει κανείς μαζί του. Αποδείχθηκε όμως ότι το τηλέφωνο αυτό χτυπούσε στα γραφεία της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αεράμυνας (Conad), τον προκάτοχο της Norad. Από τότε, οι στρατιωτικοί της Norad ανέλαβαν άλλη μία "αποστολή".
Οι ειδικοί του τομέα πληροφοριών ρωτήθηκαν πώς καταφέρνει ο Άη Βασίλης να περνάει απ' όλα τα σπίτια του κόσμου μέσα σε 24 ώρες. Αφού μελέτησαν τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά για αυτόν. "Το ταξίδι του μας φαίνεται ότι διαρκεί 24 ώρες αλλά για τον ίδιο μπορεί να κρατάει πολλές μέρες, εβδομάδες ή και μήνες", εξήγησε η Norad.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: