Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Απολογία από τον «Ευαγγελισμό» Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης


Ο επιχειρηματίας Λ.Λαυρεντιάδης
Ο επιχειρηματίας Λ.Λαυρεντιάδης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου εισήχθη μετά τη σύλληψή του, την Πέμπτη, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε η Proton Bank, σε εταιρείες συμφερόντων του.

Ο επιχειρηματίας θα παραμείνει την Παρασκευή φρουρούμενος στον Ευαγγελισμό και τις επόμενες μέρες θα ληφθεί απόφαση αν θα μεταχθεί στις φυλακές ή στο νοσοκομείο των φυλακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, απολογούμενος στην ανακρίτρια, επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει και στους οικονομικούς εισαγγελείς να αποδεσμευτούν τραπεζικοί λογαριασμοί του με 160 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιστρέψει χρήματα στην Proton Bank.

Παράλληλα, ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται τις σοβαρότατες κατηγορίες που του αποδίδονται και για το λόγο αυτό επέλεξε να μην λάβει προθεσμία και να απολογηθεί στο νοσοκομείο χωρίς καν να έχει ενημερωθεί για το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Φέρεται μάλιστα σε πολλές ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού να την παρέπεμπε σε υπομνήματα που είχε δώσει με την ιδιότητα του υπόπτου στον Εισαγγελέα Ι.Δραγάτση που ερεύνησε την υπόθεση. Φέρεται επίσης να επικαλέστηκε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει υποστηρίζοντας ότι για το λόγο αυτό δεν είναι ύποπτος φυγής ενώ τόνισε ότι σε κάθε κλήση της Δικαιοσύνης ήταν πάντα παρών.
Η ανακρίτρια της υπόθεσης μετέβη στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται o κατηγορούμενος επιχειρηματίας, ενώ αργότερα ενώπιον της θα μεταχθούν οι τρεις συγκατηγορούμενοι του Λαυρεντιάδη που συνελήφθησαν μετά από ένταλμα ως ύποπτοι φυγής, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν προθεσμία για τη λογοδοσία τους.
Για την υπόθεση των συνολικά 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η τράπεζα, επί προεδρίας στο ΔΣ του κ. Λαυρεντιάδη έχουν απαγγελθεί κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για: εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση με επιβαρυντικές περιστάσεις για το σύνολο των επισφαλών δανείων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
Η ανακρίτρια της υπόθεσης εξέδωσε για την υπόθεση, έξι εντάλματα σύλληψης συμπεριλαμβανομένου αυτού σε βάρος του επιχειρηματία. Τα υπόλοιπα εντάλματα αφορούν τρία υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, που συνελήφθησαν ήδη, ένα που εκδόθηκε σε βάρος γυναίκας κατηγορουμένης, επίσης στελέχους της τράπεζας, που φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση της να εμφανιστεί άμεσα στις Αρχές και, τέλος, το ένταλμα σε βάρος του Πέτρου Κυριακίδη, στενού συνεργάτη του βασικού κατηγορούμενου, ο οποίος εξακολουθεί να μην έχει εντοπιστεί από την αστυνομία.
Συνήγοροι πάντως των κατηγορουμένων σχολιάζουν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των εντολέων τους ως «κίνηση εντυπωσιασμού» που στερείται αντικειμενικής ανάγκης, καθώς οι εμπλεκόμενοι εδώ και ένα χρόνο που ερευνάται η υπόθεση είναι απολύτως συνεπείς κάθε φορά που καλούνται από την Δικαιοσύνη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: