Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς απολύσεις, επιμένει ο Αντ.Μανιτάκης Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών


Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής άρχισε την Παρασκευή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου δεν κάνει ούτε βήμα πίσω και ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι προχωρά στην διάλυση του κοινωνικού κράτους.

«Άκουσα με πολύ προσοχή όλες τις παρατηρήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα διορθώσεων. Επί της αρχής δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Πείστηκα από τη συζήτηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Παράλληλα, για άλλη μία φορά ο κ.Μανιτάκης απέρριψε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας οδηγεί ταυτόχρονα και σε απολύσεις λέγοντας:

«Πράγματι το δεύτερο μνημόνιο μιλούσε για μείωση προσωπικού. Δεν μιλούσε για απολύσεις αλλά για αναγκαστική μείωση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Είχε ρητά τη φράση ότι έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία και όχι σε διαθεσιμότητα, μέχρι τέλος του 2012, 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Είμαστε στο τέλος του 2012. Είδατε καμία αναγκαστική αποχώρηση; Παραμονές Χριστουγέννων θα θέσουμε σε αναγκαστική αποχώρηση, απόλυση 15000 υπαλλήλους;».

» Όχι μόνο δεν ενεργήσαμε για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους αλλά αντίθετα πήραμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του, με τρόπο, όμως, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό».

» Το τρίτο μνημόνιο δεν αναφέρει τίποτα για 15.000 απολύσεις. Η μόνη υποχρέωση που έχω αναλάβει είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι με σκοπό την μετάταξη τους και σύμφωνα με τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όχι μόνο το σεβαστήκαμε, αλλά και το εγγυηθήκαμε με ρητό τρόπο. Όλες οι μετατάξεις θα γίνουν μετά από αξιολόγηση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων και μέσω ΑΣΕΠ.

» Ήδη έχουμε καταγράψει τις ανάγκες, τις αξιολογούμε, οι μετακινήσεις θα γίνουν με ταχύτητα, με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, με μοριοδότηση και αξιολόγηση και σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν δηλώσει οι υπηρεσίες».

Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος και στηρίζει μια κυβέρνηση που εκπροσωπείται από τρία κόμματα, χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη θεσμική επιτυχία της μεταπολίτευσης. Είναι μια κατάκτηση ελπιδοφόρα εγγύηση για το μέλλον. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια κυβέρνηση τριών κομμάτων που συνεννοούνται για το κοινό καλό, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με την απόφαση του διοικητικού εφετείου για 500 υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι αρμόδιο για το χειρισμό του θέματος είναι το υπουργείο Εργασίας, το οποίο, όπως είπε, προετοιμάζεται για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.

«Η απόφαση του διοικητικού εφετείου είναι άμεσα εφαρμοστέα. Δεν επιδέχεται παρέμβαση ούτε μπορεί κανείς να την αναστείλει, δυστυχώς. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι η έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρμόδιο για το θέμα είναι το Υπουργείο Εργασίας και, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας και να οριστεί το γρηγορότερο η
δικάσιμος», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για ένα σκληρό και βάρβαρο μέτρο που συνθλίβει, όπως είπε, ό,τι κοινωνικό κράτος έχει απομείνει.

Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση των άρθρων.

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές της χώρας, μίλησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων, ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει την κοινωνία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: