Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Παραμένει σε ισχύ η ρύθμιση Το μέτρο των αποδείξεων ισχύει κανονικά, λέει ο Γ. Στουρνάρας


Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, είπε ο κ. Στουρνάρας
Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, είπε ο κ. Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, ενώ θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς, υποσχέθηκε να φέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, προανήγγειλε ότι θα επανέλθει το κίνητρο για τη συλλογή τους, το οποίο θα ανέρχεται στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, πρακτικά το αφορολόγητο όριο διευρύνεται από τα 5.000 σε 9.500 ευρώ.

Η έκπτωση των 2.100 ευρώ θα χορηγείται για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ θα μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα μέχρι τις 42.000 οπότε θα μηδενίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη (για το κίνητρο των αποδείξεων) απαλείφθηκε από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με βάση το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή φόρου των 2.100 ευρώ ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι πολύ πιθανό η ρύθμιση να επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, υποστήριξε.

Δύσκολη χρονιά το 2013

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι [...] Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014».

«Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013», προσέθεσε, «θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος».

«Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor's, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα» ανέφερε.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζεται,, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν και τα κόμματα τηα συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, να ζητούν βελτιώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: