Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Θα μείνει μέχρι μέσα Μαρτίου Στα τέλη Φεβρουαρίου επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα


Το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
Το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, για να αξιολογήσει την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Ο ίδιος τόνισε πως τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα παραμείνουν στην Αθήνα έως τα μέσα Μαρτίου.

Σε ερώτηση για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και για το τι μεταφέρει ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπόουμπ Τράα, ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε μόλις προ δύο εβδομάδων από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ταμείου και ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε για το πρόγραμμα. Υπογράμμισε πάντως πως η ελληνική κυβέρνηση έχει το βάρος της εφαρμογής των συμπεφωνημένων και πρέπει στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται.

Ερωτηθείς για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις λάθος εκτιμήσεις της τρόικας που επιδείνωσαν την ύφεση στην Ελλάδα, το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας, εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι το 2010 όλοι ήταν υπερβολικά οπτιμιστές στην πρόβλεψη της ανάκαμψης της οικονομίας.

Σημείωσε δε πως μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα επέφεραν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Ο Ράις τόνισε πως για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις και το ΔΝΤ επικαιροποίησε τις προβλέψεις του.

Τέλος, σε ερώτηση για τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, ο Ράις σημείωσε πως έγινε μια δημιουργική συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: