Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Ούτε ευρώ παραπάνω» Ό,τι έσοδα είχαμε από τα ακίνητα θα έχουμε και με το νέο φόρο, λέει ο Στουρνάρας


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Ουδείς νέος φόρος δεν θα επιβληθεί στα ακίνητα, «ό,τι έσοδα εξασφαλίζαμε μέχρι σήμερα από την ακίνητη περιουσία αυτά θα πάρουμε, ούτε ένα ευρώ παραπάνω» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι τα σενάρια που εξυφαίνονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, ο υπουργός σε παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διέψευσε ότι έχει αποφασιστεί η επιβολή φόρου, τονίζοντας ότι ακόμη όλα εξετάζονται.

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη» είπε.

Ακόμη στην επισήμανση ότι σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες, βάσει των οποίων θα επιβληθεί ο νέος φόρος, σε πολλές περιοχές είναι πλέον πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Άλλωστε το πρωί ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του υπουργού συγκροτείταιειδική επιτροπή για το έργο αυτό, καθώς η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί και δέσμευση που έχει αναληφθεί με το Μνημόνιο.

«Θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές τιμές» τόνισε.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών είναι πολύ μεγάλη άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση των δεύτερων.

Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα για να δούμε πώς θα μοιραστεί με τον δικαιότερο τρόπο το φορολογικό βάρος, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι προσπαθούμε να εξαιρέσουμε τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο φόρο ακινήτων δεν θα ληφθούν αύριο (Παρασκευή).

«Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε αύριο (Παρασκευή) για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, θα κάνουμε διάλογο» είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις ως προς τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι βάσει οικονομικού προγράμματος και προκειμένου η χώρα να τα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της να εισπράτουμε από τα ακίνητα περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες των φορολογουμένων», είπε, προσθέτοντας σε αυστηρό τόνο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βρει άλλες λύσεις από αυτές που προτείνει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: