Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Με ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Το Δημόσιο θα «απαλλοτριώνει» τις καταθέσεις κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα

Ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα -όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο- θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη οι οποίες δεν έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στον πρώτο βάθμο δικαστικής εκκαθάρισης, δηλαδή σε ακροατήριο. Μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη για «ξεπάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και ρευστοποίηση των καταθέσεων κατηγορουμένων για σημαντικά αδικήματα υπέρ του δημοσίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις υποθέσεις της Energa, Hellas Power και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ, καθώς πρόκειται για διάταξη δικονομικής φύσεως και όχι ουιαστικού ποινικού δικαίου.

Η ρύθμιση, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων. 

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση θα προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης να επιτευχθεί η εισροή στα κρατικά ταμεία πολλών εκατ. ευρώ, τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων. Τέλος, με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους, σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου, να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: