Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Για την υποβολή προσφορών Ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ τα τεύχη του διαγωνισμού για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Τα τεύχη του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ενέκρινε την Πέμπτη η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Επίσης, το Ταμείο ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και έτσι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, το αμερικανικό fund ΝCH Capital, θα κληθεί να υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τη βελτίωση του μηχανισμού πρόσθετου οικονομικού ανταλλάγματος (earn-out clause) στα τεύχη της Β' Φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Αφάντου της Ρόδου.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε το διορισμό του Γ.Κουτσουδάκη στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του. Ο Γ.Κουτσουδάκης έχει πλέον των 20 ετών εμπειρία σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, επενδύσεων και διαχείρισης διαθεσίμων, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με συγχωνεύσεις, εξαγορές και διωτικοποιήσεις.

«Δυο χρόνια μετά την έναρξη της υλοποίησης του Προγράμματος Αποκρατικοποίησης, μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει σταθερά βήματα και έχουν ληφθεί τολμηρές αποφάσεις που βοηθούν στην εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Θέσαμε τις βάσεις για τη συνέχεια, ένα έργο δύσκολο και όχι εύκολα αντιληπτό από το ευρύ κοινό» τόνισε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ και το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS).
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος 80.000 ακίνητα έχουν αξιολογηθεί από 30 φορείς του Δημοσίου, μεγάλος αριθμός ακινήτων (35%) είναι «κατεχόμενα», δηλαδή, υπάρχει χρήση τους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς την έγκριση του Δημοσίου [28.000]. Περίπου 4% των ακινήτων επιτελούν κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες. Έτσι λοιπόν, σήμερα 3.150 ακίνητα έχουν ήδη επιλεγεί προς αξιοποίηση
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνει σημαντικά έργα, που σε αυτή τη φάση ξεπερνούν τα 300.Το Ελληνικό ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, ενώ έχουν αρθεί οι τεχνικές δυσκολίες για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών της Κασσιώπης στην Κέρκυρα και της Αφάντου στη Ρόδο και σύντομα αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, είπε ο κ.Αθανασόπουλος.
Μέσα σε πέντε μήνες έχουν αρθεί 58 από τα 86 εμπόδια - ρυθμιστικά, τεχνικά, διοικητικά - τα οποία επιβράδυναν τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διαδικασία επίλυσης και θα ολοκληρώνονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Αναφερόμενος στα οφέλη των αποκρατικοποιήσεων είπε ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η χώρα αποκομίζει οφέλη από την αλλαγή της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας Σε ό,τι αφορά στα προσδοκώμενα έσοδα, αυτά έχουν προσδιοριστεί και συμφωνηθεί με την Τρόικα στα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Πέρα όμως από τα έσοδα αυτά, οι επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας για την αξιοποίηση των έργων από τους επενδυτές, ανεβάζουν το σύνολο των επενδύσεων σε πάνω από 51 δις ευρώ (αν συμπεριλάβουμε και τα άμεσα οφέλη 25 δις ευρώ που περιμένουμε από τις αποκρατικοποιήσεις).
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ σχετικά με την επίπτωση των αποκρατικοποιήσεων στην απασχόληση, μπορούμε να δούμε ότι συνολικά υπάρχει αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας - κατά 140.000 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην απασχόληση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: