Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στα 24,7 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο του 2012

Σχεδόν τα 25 δισ. ευρώ άγγιξαν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο του 2012
Στα 24,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2012 οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό από 9,5 δισ. ευρω τον Δεκέμβριο του 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης κ. Αλ. Σεμετά, με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή για το μέγεθος των ελληνικών καταθέσεων, σημειώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τον έλεγχο διαφυγόντων και μη φορολογημένων κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει κατά πόσον οι καταθέσεις που υφίστανται στο εξωτερικό είχαν φορολογηθεί στο κράτος διαμονής του επενδυτή.
Η αύξηση των καταθέσεων των Ελλήνων κατά 2,5 φορές αντανακλά την μαζική φυγή κεφαλαίων που πυροδότησε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Παρά την επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα μετράει απώλειες της τάξης των 76,5 δισ. ευρώ από το 2009 , η Ισπανία καταγράφει απώλειες ύψους 166 δισ ευρω και η Ιρλανδία 21,7 δισ. ευρω.
Στο απυρόβλητο της εμπιστοσύνης των καταθετών βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία, παρά το γεγονός ότι έχει απειληθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα από την αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των καταθετών, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στις ιταλικές τράπεζες κατά 256,3 δισ. ευρώ.
Αντίθετα το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 267,7 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι "η δημιουργία κλίματος σταθερότητας που καλλιεργεί η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση προσέλκυσης και επιστροφής στη χώρα των κεφαλαίων αυτών, εξετάζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις εκείνες που τίθεται θέμα ποσών που δεν έχουν φορολογηθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: