Λευκωσία, Κύπρος
Απάντηση για το έγγραφο που αποδίδεται στον γερμανό υπουργό Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με το οποίο το θέμα του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων είχε συζητηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου, έδωσε ο Δ.Χριστόφιας. Διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχαν τέτοιου είδους συζητήσεις και τόνισε πως «εκείνο που δεσμεύει την κυβέρνηση Χριστόφια και έχει συζητήσει με την τρόικα περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που κατ' αρχήν έχουμε συμφωνήσει».
Ο Δ.Χριστόφιας είπε ακόμη ότι ο κ. Μπαρόζο είχε ενθαρρύνει τη Ρωσία να βοηθήσει την Κύπρο και πως η Μόσχα είχε συμφωνήσει αρκεί να επιτευχθεί πρώτα συμφωνία με την ΕΕ. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπέγραψε το μνημόνιο, καθώς η τρόικα είδε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές ο Ν.Αναστασιάδης και οι δανειστές θεώρησαν ότι «το έδαφος θα είναι πιο προσοδοφόρο, πιο εύπορο γι'αυτούς».
Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ.Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης κληρονόμησε από τον κ. Χριστόφια «μια χώρα μιαν ανάσα πριν από την ολική χρεοκοπία».
Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δε, το δημόσιο χρέος της Κύπρου όταν παρέλαβε ο Ν.Αναστασιάδης ήταν 2,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο του δημοσίου χρέους επικαλούνται κυβερνητικές πηγές της Κύπρου για να αιτιολογήσουν τη στάση που τήρησε ο Ν.Αναστασιάδης στο Eurogroup.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Δ.Χριστόφιας δήλωσε:
«Λυπάμαι πάρα πολύ ότι γίνονται συζητήσεις ολίγον ανέξοδες. Εκείνο που δεσμεύει την κυβέρνηση Χριστόφια και που έχει συζητήσει με την τρόικα περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που κατ’ αρχήν έχουμε συμφωνήσει. Ουδεμία αναφορά έχει γίνει από την τρόικα και δεν με νοιάζει τι λέει ο κ. Σόιμπλε ή αποδίδεται στον κ. Σόιμπλε. Πρέπει να υπάρξει εντιμότητα.
»Έχουν φορτώσει πολλά σε εμένα και την οικογένεια μου. Ούτε υπήρχε νομοσχέδιο στα χέρια της προηγούμενης κυβέρνησης με αυτά που κατέθεσε σήμερα ο διοικητής. Στα χέρια της δικής μας κυβέρνησης δεν ήρθαν ποτέ. Ούτε για κούρεμα. Αν έρχονταν θα τα απορρίπταμε, γιατί εγώ έχω διαφορετική φιλοσοφία.
»Πριν από τρεις μήνες, ο κ. Μπαρόζο είχε ενθαρρύνει τον κ. Πούτιν να παρέμβει η Ρωσία για να βοηθήσει την Κύπρο. Και με είχε ενημερώσει ο κ. Μπαρόζο σχετικά. Γι'αυτό έκανα δεύτερο τηλεφώνημα από τη Ρώμη στον κ. Πούτιν. Από την αρχή μου έλεγε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει εφόσον διασφαλιστεί και μια συμφωνία με την ΕΕ. Ποτέ δεν τέθησαν όροι από πλευράς Ρωσίας.
»Υπήρχαν διάφοροι τρόποι, επιμήκυνση, μείωση επιτόκιου, μεγαλύτερο δάνειο. Αυτά είχα εγώ κατά νου και προσπαθούσα να κάνουμε. Χωρίς να απεκδύομαι την ευθύνη ότι καλέσαμε την τρόικα για να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης.
»Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά. Όταν είδε η τρόικα ότι οδηγούμαστε σε νίκη του ο κ. Αναστασιάδη θεώρησαν ότι το έδαφος θα είναι πιο προσοδοφόρο, πιο εύπορο γι’αυτούς και γι’αυτό και δεν προχώρησα στην υπογραφή του μνημονίου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε σχετικά: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και η κοινωνία ζει αυτή την τεράστια αγωνία διάσωσης της χώρας. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με παρέμβαση του σήμερα στην κρατική τηλεόραση άφησε αιχμές για τη διεκδικητικότητα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληρονόμησε από τον ίδιο μια χώρα μια ανάσα πριν την ολική χρεοκοπία. Αυτές τις ώρες, η σιωπή θα ήταν η σοφότερη επιλογή ως συνδρομή στην ενότητα».
Το δημόσιο χρέος και οι κινήσεις Αναστασιάδη
Δημόσιο χρέος 2,5 δισ. ευρώ παρέλαβε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, που επικαλείται έγκυρη κυβερνητική πηγή, το ύψος του δημοσίου χρέους ανέφερε στον κύπριο πρόεδρο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πριν από την δραματική συνεδρίαση του Εurogroup, που πήρε την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτσι εξηγείται και η στάση του προέδρου Αναστασιάδη να δεχθεί κατ' αρχήν την συμφωνία, η οποία, όπως τόνισε στο Εurogroup, θα ήταν υπό την αίρεση της κυπριακής Βουλής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε σε έντονο ύφος προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Η σκληρή στάση Γερμανίας και ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί υπέρ του «κουρέματος» και η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι μικρές χώρες εξέφρασαν την συμπάθειά τους προς την Κύπρο, αλλά παράλληλα και «τον φόβο τους για τους μεγάλους».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου