Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Δυσκολότερες οι αναλήψεις Περιορισμούς θέτει η Κύπρος στην κίνηση κεφαλαίων


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Λευκωσία, Κύπρος
Σημαντικούς περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων θέτει το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η κυπριακή κυβέρνηση.

Σε αυτό περιλαμβάνονται περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό ανατίθενται εξουσίες στον υπουργό ή στο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Κύπρου για λήψη ή επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στο έγγραφο του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι «η πολύ κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων έχει θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρα».

Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα:

- Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών
- Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
- Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
- Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
- Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
- Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
- Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών
- Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
- Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
- Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
- Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
- Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Κομισιόν: Στο χέρι της Λευκωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις κυπριακές προτάσεις και παράλληλα καλεί τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα την νομοθεσία για τον περιορισμό στη κίνηση κεφαλαίων, καθώς και την νομοθεσία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε χθες βράδυ τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα τις δύο νομοθεσίες, καθώς κρίνονται απολύτως αναγκαίες σε αυτή τη συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, την νομοθεσία για τις τράπεζες ο Σάιμον Ο' Κόνορ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την εφαρμογή της σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Εξάλλου, ο κ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι η Επιτροπή από σήμερα το πρωί εξετάζει προσεκτικά τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε χθες βράδυ η Λευκωσία, κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης.
«Εξετάζουμε αυτήν την πρόταση λεπτομερώς για να δούμε σε ποιό βαθμό είναι βιώσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στελέχη της Επιτροπής, μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, βρίσκονται στη Λευκωσία, προκειμένου να βοηθήσουν στο σχεδιασμό βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.
Σε ό,τι αφορά την νομοθεσία για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, προβλέπεται να τεθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Σημείωσε δε ότι ένα κράτος - μέλος μπορεί μονομερώς να αποφασίσει τον περιορισμό στις κινήσεις των κεφαλαίων, χωρίς την έγκριση των άλλων κρατών-μελών, ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκεί η σχετική νομοθεσία να πληροί τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ.
Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε η κ. Χιουζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στις κυπριακές αρχές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: