Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο κύβος ερρίφθη Όλα δείχνουν Πειραιώς για τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Κύπρου


Ο στόχος είναι το δίκτυο των κυπριακών υποκαταστημάτων να ξαναλειτουργήσει κανονικά ως ελληνική τράπεζα με διασφαλισμένες τις καταθέσεις
Ο στόχος είναι το δίκτυο των κυπριακών υποκαταστημάτων να ξαναλειτουργήσει κανονικά ως ελληνική τράπεζα με διασφαλισμένες τις καταθέσεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Στην Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, ότι θα περάσουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», να έχει αποδεχθεί την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται πλέον η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία έχει αποσταλεί ο σχετικός φάκελος, προκειμένου να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα μετά από απαίτηση των βασικών της μετόχων θα μείνει αυτόνομη.

Η συμφωνία για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών (πλην της Ελληνικής) ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το γραφείο του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και το ελληνικό πυουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση βοήθησε τις ευρωπαϊκές μετοχές να μετριάσουν τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα στην ημέρα και οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο σε θετικό έδαφος, καθώς η απόφαση αυτή ουσιαστικά εκπληρώνει μία από τις απαιτήσεις του Eurogroup, που απορρίφθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο στις αρχές της εβδομάδας.

Η Κύπρος είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «τις πιο ευνοϊκές συνθήκες υπό τις παρούσες συνθήκες».

Με δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων, οι κυπριακές τράπεζες ελέγχουν συνολικά το 8% των καταθέσεων και το 10% των δανείων στην ελληνική αγορά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν εξαιρέσει από την έκτακτη εισφορά τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Ο στόχος της Αθήνας είναι το δίκτυο των κυπριακών υποκαταστημάτων να λειτουργήσει κανονικά την Τρίτη στην Ελλάδα, με διασφαλισμένες τις καταθέσεις ανεξάρτητα από το ύψος τους.

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών να λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη χωρίς περιορισμούς στις καταθέσεις», είπε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι με βάση την έκθεση της PIMCO για τις κυπριακές τράπεζες, οι κεφαλαιακές ανάγκες του δικτύου της στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

«Τα μισά θα τα βάλει η Κύπρος και τα υπόλοιπα το ΤΧΣ, εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το σχέδιο διάσωσης», σημείωσε.

Η πώληση των δραστηριοτήτων τους θα βοηθήσει στη συρρίκνωσητου τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί βασική απαίτηση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα συνδυασμένο ενεργητικό της Τράπεζας Κύπρου και της CPB (Λαϊκής) στην Ελλάδα ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ ή 1,2 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου που ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ περίπου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: