Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Συζητήθηκε στη Βουλή Πυρά εναντίον του σχεδίου «Αθηνά», επιφυλάξεις και από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ


Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος με τον υφυπουργό Θ.Παπαθεοδώρου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος με τον υφυπουργό Θ.Παπαθεοδώρου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πυρά από το κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην Καρδίτσα
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, έκανε λόγο για κουτσουρεμένη διαβούλευση, για ρυθμίσεις που δεν αντέχουν σε λογική ενώ αμφισβήτησε ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι «μόνη λύση η απόσυρση του σχεδίου 'Αθηνά'» προσθέτοντας: «Το σχέδιο Αθηνά εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Παιδεία.

Στόχος του είναι η μετάλλαξη του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου.»
Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «η αναδιάρθρωση πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». «Ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε ο υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο», υπογράμμισε.
Κάθετα αντίθετη με το σχέδιο «Αθηνά», εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας σχεδίασε τον ακαδημαϊκό χάρτη με κλειστές τις πόρτες». «Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που θα γίνει με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα υπακούουν σε τοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε η κ. Ρεπούση.
Ταυτόχρονα επέκρινε έντονα το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε σε μία ιδιωτική εταιρία την καταγραφή των στοιχείων. Ακόμα, η κ. Ρεπούση ανέφερε ότι δεν ορίζεται με σαφήνεια στο νόμο με ποιες προϋποθέσεις συγχωνεύονται τμήματα.
«Εμείς πιστεύουμε στη ριζική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια. Εμείς λέμε, επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και δημιουργία μεγάλων σχολών. Το σχέδιο Αθηνά δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη. Πρέπει το υπουργείο να δει ξανά την διαδικασία και να φέρει καινούργιο προεδρικό διάταγμα με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια», υπογράμμισε η κ. Ρεπούση.
Αντίθετο δήλωσε ότι είναι το κόμμα της με το σχέδιο «Αθηνά», η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μίλησε για «σχέδιο της συγκυβέρνησης που είναι για τα πανηγύρια». Την πλήρη διαφωνία του κόμματος του με το σχέδιο Αθηνά εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αντικρούοντας τις κατηγορίες είπε ότι «δεν κάνουμε κοπτοραπτική αλλά μία πολύπαραγοντική μελέτη» και έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού. 

«Δεν μπορεί να ευελπιστούμε ότι θα έρθει ανάκαμψη της χώρας εάν δεν προχωρήσουμε στην αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη διαδικασία, να πολλαπλασιάσουμε τους θύλακες αριστείας και να ενδυναμώσουμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Προχωράμε στην αξιολόγηση μετά από διαβούλευση. Δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να δούμε που υπάρχουν προβλήματα και να τα βελτιώσουμε» είπε.
Την αντίθεσή τους με το σχέδιο «Αθηνά» και συγκεκριμένα με το νέο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι πρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στο νέο «ομοσπονδιακό» Πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα Χαροκόπειο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: