Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Ευρωπαϊκό θέμα η ΑΟΖ» «Red carpet» προσφέρει η Ελλάδα στους υποψήφιους επενδυτές, λέει ο Σαμαράς


Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να τα χειρίζεται μόνο του
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να τα χειρίζεται μόνο του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ευρωπαϊκή διάσταση επιδιώκει να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ. Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να χειρίζεται τα θέματα αυτά μόνο του.

Aναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, o πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως «μέχρι τα τέλη του 2013, θα έρθει η ανάκαμψη», σημειώνοντας πως η χώρα το 2012 «είχε μια δύσκολη χρονιά, όμως η Ελλάδα πέτυχε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες».

«Ο ελληνικός λαός υπέφερε πολύ και εξακολουθεί να υποφέρει» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι με τα πρώτα στοιχεία για φέτος φαίνεται πως «θα πιάσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ ανέφερε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012 είναι περισσότερο από ικανοποιητική, παρά τη μεγαλύτερη ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, σαφής ήταν ο στόχος του πρωθυπουργού να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, τονίζοντας πως αν και αυτά τα επιτεύγματα είναι εύθραυστα, αυτή τη φορά υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης για να διορθώνεται η πορεία, όταν υπάρχουν αποκλίσεις.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια μεσαία τάξη κατεστραμμένη και μια απελπισμένη νεολαία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας πολλές φορές αναφορά στην ανεργία των νέων. Χαρακτήρισε την ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων, τεράστιο πρόβλημα καθώς, όπως είπε, «οι τάσεις της ανεργίας είναι αφόρητες και ανησυχητικές και πρέπει οπωσδήποτε να τις αντιστρέψουμε αμέσως».

Παράλληλα, μίλησε για «λαϊκιστικές φωνές, που ακούγονται και από δεξιά και από αριστερά», οι οποίες- όπως είπε- «είναι ανίκανες να εκτροχιάσουν την προσπάθεια».

Για τον Αντώνη Σαμαρά, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, με έμφαση στην απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Αυτό που προσφέρει η Ελλάδα σήμερα, σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, είναι 'red carpet' και όχι 'red tape', δηλαδή γραφειοκρατία» είπε ο κ. Σαμαράς, θέτοντας ως στόχο του την καταπολέμηση του φαινομένου.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, ενώ άλλα τρία μεγάλα προγράμματα θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ο στόχος σε αυτό τον τομέα θα ξεπεραστεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: