Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με επίκεντρο τους όρους με τους οποίους θα γίνει η νέα ρύθμιση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα τέθηκε χθες κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλίσεις απόψεων κυρίως σε ότι αφορά τον αριθμό των δόσεων που θα περιλαμβάνει η ρύθμιση.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί «ύστατη ευκαιρία» για τους οφειλέτες.
Η τρόικα χθες ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους οφειλέτες φόρων και εισφορών, όσον αφορά στις προυποθέσεις, τις δόσεις, αλλά και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36, ενώ δεν έχει εγκριθεί η πρόβλεψη έκπτωσης για τις προσαυξήσεις.
Αντίθετα, στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72, με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ.
Την ίδια ώρα, «συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση από το «μπλόκο» που έχει θέσει η τρόικα στο Δημόσιο, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα «κόκκινα» δάνεια και στον αριθμό των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Συγκεκριμένα, σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας η τρόικα έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς και χρονοδιαγράμματα αλλά και τα κριτήρια για τις αποχωρήσεις, πάντως αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν αυτά, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η συρρίκνωση των δομών των υπουργείων, ώστε να καταρτιστούν τα νέα οργανογράμματα και από εκεί να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό και πόσοι υπάλληλοι θα πρέπει να μετακινηθούν μέσω του προγράμματος κινητικότητας ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Προβληματισμός υπάρχει όμως, για τη ρύθμιση που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς η τρόικα την χαρακτηρίζει «γενναιόδωρη» αν και αφορά την μειοψηφία των δανειοληπτών όπως προκύπτει από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί στις επόμενες ημέρες. Επίσης, στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, η τρόικα φέρεται να έδωσε αρνητική απάντηση στον υπουργό Οικονομικών.
Τέλος, στο τραπέζι επανήλθε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση με την τρόικα να είναι αρνητική με το σκεπτικό ότι επί του παρόντος δεν θα πρέπει να τεθούν «εν κινδύνω» οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού.
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου