Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Μειώνονται έως και και 35% οι αξίες σε μεσαίες και ακριβές περιοχές. Άνοδος των τιμών σε περιοχές της επαρχίας
Με νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με το Έθνος, στον υπολογισμό τους θα λαμβάνεται υπόψη το τρέχον τίμημα στην αγορά, ώστε να συμπέσουν με τις εμπορικές τιμές.
Παράλληλα, θα προβλέπεται επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών βάσει του ίδιου σχεδίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα υπάρξουν μειώσεις έως και 35% για τα ακίνητα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές αλλά και αυξήσεις από την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται δε πως υψηλότερα θα είναι τα ποσοστά μείωσης στα παλιά ακίνητα και μικρότερα στα νεόδμητα.
Επίσης, υποχώρηση αντικειμενικών θα έχουμε, όπως τονίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, και για όλα τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν πάρει τη κατιούσα εξαιτίας και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα προκύψει άνοδο των τιμών σε περιοχές της επαρχίας. Σε αυτές μέχρι σήμερα οι αξίες υπολογίζονται  με τιμές εκκίνησης και συγκριτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα αγοραπωλησίες γειτονικών ακινήτων.
Μάλιστα, στο 40% μπορεί να αυξηθούν οι αξίες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε περιοχές που οι αντικειμενικές σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου οι αγοραίες τιμές δεν τις έχουν προσεγγίσει.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, σε περιοχές όπως το Γαλάτσι, ο Γέρακας , το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, η Βούλα, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα και άλλες οι αντικειμενικές βρίσκονται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα έως και 36% σε σύγκριση με τις αγοραίες.
Έτσι, με την υλοποίηση του σχεδίου θα προκύψει ανάλογη μείωση των αξιών.
Στον αντίποδα σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Πέραμα, η Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν υπολείπονται τνω εμπορικών αξιών και ως εκ τούτου αναμένονται αυξήσεις.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: