Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

''ΖΗΜΙΕΣ 14 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''...


Τα προβληματικά δάνεια που συσσωρεύτηκαν στα βιβλία της Λαϊκής στην Ελλάδα και τις μεγάλες ζημιές της Τράπεζας Κύπρου αναδεικνύει στο διαγνωστικό του έλεγχο ο αμερικανικός οίκος Pimco, φέρνοντας στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα... στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών, που μπήκαν τον Μάρτιο σε καθεστώς εξυγίανσης.
Με το ακραίο σενάριο της Pimco, εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών φθάνουν τα 14 δις. ευρώ και οι κεφαλαιακές ανάγκες πλησιάζουν τα 7,8 δις. ευρώ. Το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών φθάνει τα 56 δις. ευρώ, και με τους υπολογισμούς της Pimco, ένα στα τέσσερα ευρώ που δάνεισαν οι δύο τράπεζες αναμένεται να απολεσθεί μέχρι τα μέσα του 2015.

Τα στοιχεία για τη Λαϊκή στην Ελλάδα μιλούν από μόνα τους για την εκεί διαχείριση. Η Τράπεζα φαίνεται να κατάφερε να μαζέψει τη «σαβούρα» των δανείων αφού το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των 10 δις. ευρώ εκτιμήθηκε από την Pimco ότι θα έχει αναμενόμενες απώλειες 4,5 δις. ευρώ.

Ο αριθμός ενδέχεται να είναι συντηρητικός καθώς μέρος των δανείων που παραχωρήθηκαν σε ελληνικές εταιρείες έχει κατηγοριοποιηθεί ως «international business» της Κύπρου.

Ενώ τον Ιούνιο του 2012 η Λαϊκή στην Ελλάδα είχε περίπου το ίδιο μέγεθος δανειστικού χαρτοφυλακίου με την Κύπρο, οι αναμενόμενες ζημιές στην Ελλάδα είναι κατά 2 δις. ευρώ μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο - 4,5 δις. ευρώ έναντι 2,5 δις. ευρώ.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Pimco για το δανειστικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου διαφέρει από αυτή για τη Λαϊκή.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να έχει απώλειες 3,6 δις. ευρώ στο εγχώριο δανειστικό χαρτοφυλάκιο και 2,5 δις. ευρώ στο, αρκετά μικρότερο, ελληνικό χαρτοφυλάκιο. Οι αναμενόμενες ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να προκύψουν κυρίως στη δανειοδότηση εμπορικών ακινήτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης.

Στη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων οι αναμενόμενες απώλειες της Τράπεζας Κύπρου είναι πολλαπλάσιες από αυτές της Λαϊκής, ενώ στα στεγαστικά δάνεια είναι σημαντικά μικρότερες.

Συνολικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα 4 δις. ευρώ για την κάθε μια, αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν το 1,8 δις. ευρώ που έλαβε ήδη η Λαϊκή ως στήριξη από το κυπριακό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: