Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Λίφτινγκ στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ για φέτος και ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014, θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα

Τα έσοδα από το ΕΕΤΗΔΕ για φέτος θα μειωθούν κατά 10% και θα αναπληρωθούν με αύξηση τελών σε ακίνητα που είναι εκτός σχεδίου και κατάργηση εξαιρέσεων



Ένα νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ΕΕΤΗΔΕ (το λεγόμενο "χαράτσι") είναι η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα η οποία καταφθάνει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις των κυρίων Φώτη Κουβέλη και Βαγγέλη Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφωνήθηκε να κατατεθεί η πρόταση για το νέο φόρο στην τρόικα, η οποία θα επιφέρει μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ.
Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ότι θα υπάρχει μάλλον και ένα αφορολόγητο όριο, καθώς και ότι το 2013 θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ το 2014 ο μηχανισμός θα μεταφερθεί στις Δ.Ο.Υ.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσουμε προοδευτικά, με αφορολόγητο όριο, από το ΕΕΤΗΔΕ που ήταν εξάλλου κάτι έκτακτο και προσωρινό, στον ενιαίο φόρο ακινήτων και πρόσθεσε πως αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα.
Όσον αφορά σενάρια ανασχηματισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα ανασχηματισμού.
Μόνο για φέτος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος και θα τεθεί σε μόνιμη εφαρμογή από το 2014, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο δε θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις για το ύψος της ελάφρυνσης που θα αποφασιστεί για τα χαμηλά εισοδήματα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι " πρώτα θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε".
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν με την τρόικα έχοντας κοινή θέση όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων. Όπως υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, ο ενιαίος φόρος θα σημάνει ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών και μάλιστα πολλή μεγάλη εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι.
Καταλήγοντας δήλωσε: «Δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο εκτός από τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης».
Ο μειωμένος συντελεστής σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%. Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκατ ευρώ αναμένεται να καλυφθεί με τρεις τρόπους:
1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο, κατά τις ίδιες πηγές, περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 εκατ. θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει ο Ενιαίος Φόρος σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.
Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: