Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κόντρες δίχως τέλος Ο «θηλυκός Ιαβέρης» και το «υπoκείμενο» στην Προανακριτική


O Ευάγγελος Βενιζέλος στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή
O Ευάγγελος Βενιζέλος στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ατελείωτες είναι οι αντεγκλήσεις στην προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ, κατά την κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την Ζωή Κωνσταντοπούλου «θηλυκό Ιαβέρη» και εκείνη τον αποκάλεσε «υποκείμενο ταυτόσημο του Κασιδιάρη». Κατά την κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος «κάρφωσε» τον Γ.Παπακωνσταντίνου, τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ.Μπίκα, οι οποίοι εμφανίζονταν από τα e-mail που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή (από τον κ. Διώτη) να έχουν συνεννοήσεις για την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι τού παρέδωσε το επίμαχο usb στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του, επιμένοντας ότι το παρέλαβε τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.

Επίσης, φέρεται να τόνισε με αφορμή τα επίμαχα e-mail ότι «κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για την διαχείριση της λίστας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με αγνόησαν». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από το περιεχόμενο των e-mail προκύπτει ότι «ο μόνος που δεν υπήρχε στην σκέψη και στην συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα ήμουν εγώ».

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο κ. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο κ. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος» είπε επίσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διατύπωσε αιχμές για την πολεμική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με κατηγορούν ότι δεν ήθελα να αποκαλυφθεί η λίστα, για να προστατέψω συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες ή εκδότες, όπως ο κ. Μπόμπολας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «αν ήταν έτσι δεν θα έδινα στην Βουλή τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες, γιατί και στην λίστα εκείνη ήταν εκδότες, όπως η Μάνια Τεγοπούλου και ο κ. Μπόμπολας».

Ο θηλυκός Ιαβέρης


Ακόμα ένα επεισόδιο σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε επανειλημμένως τον κ. Βενιζέλο πόσους υπολογιστές διαθέτει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της απάντησε την πρώτη φορά «άπειρους».

Σχολιάζοντας μετά την επανάληψη των ερωτήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συνεχής επανάληψη της ίδιας ερώτησης συνιστά βασανιστήριο και την αποκάλεσε «θηλυκό Ιαβέρη».

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές με τον κ. Βενιζέλο να αντιμετωπίζει με ειρωνική έως απαξιωτική διάθεση την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ορίστε, περιμένω την ερώτησή σας, γιατί δεν μου την κάνετε;» φέρεται να της είπε, συμπληρώνοντας: «Χρησιμοποείτε την μαιευτική μέθοδο;».
«Γιατί κ. Βενιζέλο, κυοφορείτε;» του απάντησε με εξίσου ειρωνική διάθεση η κ. Κωνσταντοπούλου κι εκείνος της απάντησε: «Βεβαίως και το εύχομαι και σε εσάς». «Τι εννοείτε;» τον ρώτησε η βουλευτής. «Εννοώ ότι κυοφορώ... πνευματικώς και το ίδιο εύχομαι και σε εσάς» της αποκρίθηκε ο κ. Βενιζέλος.
Όταν η κ. Κωνσταντοπούλου καθυστερούσε να υποβάλλει την ερώτησή της, εκείνος σχολίασε: «Αυτό στην μουσική λέγεται παύση τετάρτου...».
Δεν έλειψαν και βαριές εκφράσεις. «Είστε χυδαία πολιτικά και κοινοβουλευτικά» φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος, ενώ εκείνη φέρεται να του είπε: «Είστε υποκείμενο ταυτόσημο του Κασιδιάρη».
Αρκετές φορές ο κ. Βενιζέλος έγερνε την πολυθρόνα του προς τα πίσω ή καθόταν σταυροπόδι εκνευρίζοντας την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι στάση είναι αυτή; Σας παρακαλώ να κατεβάσετε το πόδι σας όταν σας ρωτάω» του είπε.
Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφύλαξε και πολιτικά πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να μάς πείτε εσείς για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζετε, όπως της Deutsche Aeolia, την οποία ο πρόεδρός σας έφερε στη Βουλή προωθώντας την συγκεκριμένη επένδυση και τι έχετε να πείτε για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εταιρεία και τα οποία στηρίζουν οικονομικά τις δραστηριότητες του κόμματός σας» είπε σύμφωνα με μέλη της επιτροπής.
Η κατάθεση Γ. Παπανδρέου

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μένει να οριστεί και επιδίωξη της Επιτροπής είναι να γίνει, τελικά, την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, θα έχει την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να του προτείνει να καταθέσει το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: