Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ έψαξε η Gazprom...





Στο «μικροσκόπιο» επί τέσσερις ώρες έβαλαν χθες τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) 16 εκπρόσωποι και συνεργάτες της ρωσικής Gazprom. Οι οφειλές που έχουν πελάτες της, και ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στο...
πλαίσιο της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ η διοίκηση της επιχείρησης, όπως έγραψε χθες το «Εθνος», έχει προγραμματίσει σειρά παρουσιάσεων προς τους τρεις υποψήφιους διεκδικητές.

Ετσι, χθες λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι και μέχρι μετά τις επτά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης μαζί με στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν στους εκπροσώπους της Gazprom τα οικονομικά μεγέθη, την πορεία και τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης.

Από τη ρωσική πλευρά παρέστησαν έξι στελέχη της εταιρείας, πέντε του συμβούλου τους, της Morgan Stanley, και πέντε από τη δικηγορική εταιρεία που αντιπροσωπεύει τον ενεργειακό κολοσσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών η διοίκηση της ΔΕΠΑ μέσα από διαφάνειες έδωσε όλες τις πληροφορίες για την εταιρεία.

Τις επόμενες δύο ώρες οι εκπρόσωποι της Gazprom έθεσαν ερωτήσεις στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, επιδιώκοντας να λύσουν απορίες που προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία της μελέτης των τευχών δημοπράτησης και άλλων έντυπων υλικών που είχαν στη διάθεσή τους.

Ερωτήσεις
Ωστόσο, η μεγάλη απορία και οι περισσότερες ερωτήσεις των Ρώσων είχαν να κάνουν με τα χρέη των 500 εκατ. ευρώ έναντι της ΔΕΠΑ. Οφειλές που έχουν ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑ πληροφόρησε την Gazprom για τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει ως προς την είσπραξή τους και αυτές είναι οι επιστολές που έχει στείλει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αποπληρωμή τους καθώς και οι εγγυήσεις που ζητά, π.χ. τα τιμολόγια πληρωμής του ΛΑΓΗΕ.

Πληροφορίες θέλουν, επίσης, ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ για αύριο η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει παρουσίαση της εταιρείας στην «M&M Gas Co» και την ερχόμενη Δευτέρα στην άλλη ρωσική εταιρεία Negusneft του Ομίλου Sintez.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: