Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Βολές Άκη κατά Βενιζέλου στη δίκη...


crimenet.gr

Πυρά εξαπέλυσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά των υπουργών που τον διαδέχτηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζοντας πως δεν υλοποίησαν τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο είπε ότι...
το 2009 ως υπουργός Άμυνας κατήργησε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε πλέον οπλικά συστήματα στην ονομαστική τους τιμή.

«Αν υπάρχουν υπουργοί που δεν ελέγχουν τα πράγματα και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις συμβάσεις τι να κάνω. Από το 2003 και μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας το 2009 άλλαξε τη σύμβαση για τα υποβρύχια και έκανε ένα τεράστιο λάθος. Κατήργησε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και πλέον αγοράζουμε οπλικά συστήματα στην ονομαστική τους τιμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συγκατηγορούμενός του Γιάννης Σμπώκος ο οποίος είπε: «Το πρόβλημα δεν ήταν οι συμβάσεις αλλά η υλοποίησή τους. Ηταν τεράστιο λάθος η κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είμαστε ανίκανοι στην Ελλάδα. Τα καταργήσαμε γιατί δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε».

Από την δικιά του πλευρά, ο Εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος με αφορμή την μη υλοποίηση των συμβάσεων για τα υποβρύχια εξέφρασε την απογοήτευσή του στο δικαστήριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός: «Μου προκαλεί θλίψη ως εισαγγελέα και κυρίως ως Έλλην πολίτη ότι υπάρχει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για παροχές, υποδομές κλπ και δεν υλοποιήθηκε καμία. Παρόλα αυτά η ελληνική πολιτεία ασθμαίνων έσπευδε να πληρώνει τον οποίο προμηθευτή. Δεν ξέρω αν αφορά αυτό τους κατηγορούμενους αλλά θέλω να ενδείξω πώς δρα διαχρονικά η ελληνική πολιτεία. 300 ζήτησαν, 500 ζήταγαν τα έπαιρναν από την ασθμαίνουσα πολιτεία».

Ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος στην τοποθέτησή του επί του θέματος διευκρίνισε πως αυτά τα αντισταθμιστικά δεν αφορούν την περίοδο που ο εντολέας του ήταν Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Αυτός είναι και ο προβληματισμός του ελληνικού λαού. Αυτά όμως τα αντισταθμιστικά όπως αναγνωρίζει και το δικαστήριο δεν αφορούν την περίοδο Τσοχατζόπουλου αλλά των επόμενων υπουργών. Όταν όμως η Βουλή ασχολήθηκε με το θέμα τι έκανε; Α πέρασε όλα αυτά χωρίς να γίνει τίποτα. Και οι μετέπειτα υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα παρά το γεγονός ότι βαρύνονται με την ευθύνη εκτέλεσης των αντισταθμιστικών.»

Την έντονη αντίδραση του Ακη Τσοχατζόπουλου προκάλεσαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής που υποστήριξαν πως τα προβλήματα ξεκίνησαν από την προβληματική διατύπωση των κυρίων συμβάσεων, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι ψευδές καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε δώσει την έγκρισή του.

Η δίκη συνεχίζεται με ανάγνωση εγγράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: