Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν «Η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία» δήλωσε για τη ΧΑ ο Σαμαράς από τις ΗΠΑ


«Η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία» δήλωσε για τη ΧΑ ο Σαμαράς από τις ΗΠΑ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Σαμαρά-Μπάιντεν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση μίας ώρας με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση ήταν εφ' όλης της ύλης, με έμφαση στα θέματα της οικονομίας, όμως συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής για το οποίο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος.

Μετά τη συνάντηση, η οποία «έγινε σε πολύ καλό κλίμα», ο κ. Σαμαράς έκανε δήλωση για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν συνέπειες και όσοι παραβαίνουν το νόμο αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη».

«Όλα γίνονται με βάση τον νόμο και η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και αυτό σημαίνει δημοκρατική ομαλότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Στην Ελλάδα οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι πλέον υπόλογοι και υπόδικοι. Κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα» είπε, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός.

«Η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη πριν από δύο εβδομάδες. Είμαστε Δημοκρατία και η Δημοκρατία λειτουργεί. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

»Όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Όσοι παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη. Όλα γίνονται με βάση το νόμο. Η δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν κατηγορηματικά σενάρια περί παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Μπάιντεν είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση για δέκα λεπτά. Στο υπόλοιπο μέρος της συνάντησης, παρούσες ήταν οι πενταμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Στην Ελλάδα η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ


Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για όλο το φάσμα των οικονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός αλλά και τα επιτεύγματα όπως το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής προσπάθειας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έλθει στη χώρα μας η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.
Με τον κ. Μπάιντεν συζήτησε και τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον. «Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε κυβερνητική πηγή» και πρόσθεσε ότι «αυτό εισπράξαμε από τις επαφές με τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς και αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε».
Αναφέρθηκαν όμως και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει μία ομάδα υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματικών που ασχολούνται με θέματα ελέγχου των συνόρων και της λαθρομετανάστευσης για εκπαίδευση και για εξοπλισμό.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι λαθρομετανάστες είναι περίπου όσοι και οι άνεργοι στην χώρα. Το αντίστοιχο στις ΗΠΑ θα ήταν να έχουν 40 εκατομμύρια λαθρομετανάστες περισσότερους από όσους είναι στην χώρα.
Ενημέρωσε δε ότι καλώς ή κακώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία φωνή στο συγκεκριμένο θέμα. Παρέδωσε μάλιστα τον κ. Μπάιντεν φάκελο που έχει επιμεληθεί ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας.
Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά θέματα και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μίλησαν ακόμη για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ. Μίλησαν και για τα θέματα εμπορίου και για την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθηθεί η συμφωνία διαντλαντικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά και την προεδρία της χώρας μας το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Τέλος οι κ.κ. Σαμαράς και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στο κυπριακό και στην πρωτοβουλία του κ. Νίκου Αναστασιάδη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα της Κύπρου.
Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με μέλη της Βουλής, καθώς και με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: