Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μετά το «πάγωμα» της τροπολογίας Τροπολογία για Σύμφωνο Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια προωθεί το ΠΑΣΟΚ


Τροπολογία για Σύμφωνο Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια προωθεί το ΠΑΣΟΚ
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Το ΠΑΣΟΚ προωθεί τροπολογία για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος.

«Τέθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ), ως προς την προστασία του ιδιωτικού βίου και της οικογενειακής ζωής» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
 
Ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος, λέγοντας ότι «ένας διάλογος έχει τους αναγκαίους συμβιβασμούς αλλά θα υπάρξει κοινός τόπος».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ήρθε μετά τις πληροφορίες ότι οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έχουν «παγώσει» την τροπολογία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι θα περιμένει το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, προκειμένου να λάβει θέση.

Κατά την συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και απαντώντας σε αιτιάσεις φορέων, περί καθυστέρησης προσαρμογής της χώρας μας στις κοινοτικές αποφάσεις σε ότι αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν παίρνει θέση καθώς θα πρέπει να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να την μελετήσει και να δει ποιες είναι οι παραδοχές.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το αστικό δίκαιο. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς είναι διφορούμενες οι εκδοχές που μας έρχονται, θα γίνει εσωτερική διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν πάρει θετική θέση και θα αποφασίσουμε» είπε ο κ. Αθανασίου.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την πρότασή της.

«Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί. Μετά τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την πρότασή της για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, παρότι αυτό δεν τους αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
«Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν επίσης προσκολλημένοι στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παγιώνει τις διακρίσεις» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να συμβιβαζόμαστε με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η ΝΔ το 2008. Τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά» προσθέτει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι γι' αυτό το λόγο έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου για τη θέσπιση ενός Νέου Συμφώνου Συμβίωσης που θα παρέχει πλήρη δικαιώματα τόσο σε ομόφυλα όσο και σε ετερόφυλα ζευγάρια.
«Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν δημόσια θέση και να απαιτήσουν να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για το Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: