Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου Στουρνάρας: Στοίχημα η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές το 2014


Στουρνάρας: Στοίχημα η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές το 2014
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά την εξάωρη σύσκεψη «έγινε ένας ευρύτατος συντονισμός εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επί τάπητος τέθηκαν η ελληνική προεδρία της ΕΕ και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο εξάμηνο, αλλά και η επικείμενη έλευση της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η αρχή της χρονιάς βρίσκει την χώρα να προεδρεύει στην ΕΕ με πρωτογενές πλεόνασμα και διαφαινόμενη ανάκαμψη, επισημαίνοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι να βγει η χώρα στις αγορές.

«Η αρχή του χρόνου βρίσκει την Ελλάδα στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτογενές πλεόνασμα, με διαφαινόμενη ανάκαμψη. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις Αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αιθαλομίχλης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ήταν αντικείμενο της σύσκεψης, σημείωσε όμως ότι σχεδιάζεται να υπάρχει η δυνατότητα για έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα από ορισμένες καταναλώσεις και κάτω.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε ανακοινώσει πως με εντολή του πρωθυπουργού επανέρχεται το ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία πάνω από 80% ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.

«Το 2014 θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά που σηματοδοτεί θετική προοπτική για τους εργαζόμενους, για την οικονομία, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σήμερα με απόφαση του πρωθυπουργού αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες: αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ για τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω, για τα οποία πλέον δεν υπάρχει όριο ηλικίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως τα δύσκολα πέρασαν και πως το 2014 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από καιρό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» δήλωσε, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις.

Στη σύσκεψη παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η έλευση της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στόχος για τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: