Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ουκρανία: Εκατοντάδες χιλιάδες στην πλατεία της Ανεξαρτησίας...



ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ... 
Εντείνονται οι πιέσεις της αντιπολίτευσης στον Β. Γιανούκοβιτς - Συνεχής ενημέρωση από το Κίεβο
Livestreaming από τις κινητοποιήσεις, εδώ.
Βίντεο από ...
την πλατεία Ανεξαρτησίας:

15:25 Πιάνο απέντι στα ουκρανικά ΜΑΤ (φωτογραφία που κάνει το γύρο των social media): -


15:00 Πληθαίνουν παρά την παγωνιά οι διαδηλωτές:



14:40 Η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε γραπτό μήνυμα της που διάβασε η κόρη της Γεβγκένια ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, ζητεί την "άμεση" αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. "Στόχος μας είναι η άμεση αποχώρηση του ουκρανού προέδρου", τόνισε στο μήνυμά της η Τιμοσένκο. "Παραίτηση! παραίτηση!", φώναξε το πλήθος.

Διαδηλώτριες με λουλούδια απέναντι στους αστυνομικούς, πρίν από λίγο στο Κίεβο:



14:15 Άποψη της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου:

13:40 Περίπου 200.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ζητώντας την αποπομπή του προέδρου της χώρας μετά την απόρριψη από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

Η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ελπίζει να κινητοποιήσει σήμερα μέχρι και ένα εκατομμύριο διαδηλωτές
Οι επικεφαλής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία ελπίζουν να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο κόσμο σους δρόμους του Κιέβου σήμερα, Κυριακή στο πλαίσιο των πιέσεων προς τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς τον οποίο κατηγορούν ότι απέρριψε την εμπορική σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προστρέχοντας στο ρωσικό άρμα.

A protester with holding an EU flag shouts slogans in front of riot police during a picket held outside the presidential office in Kiev on December 7, 2013. (AFP Photo/Sergei Supinsky)

Η νέα ογκώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στη μακρά αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς και της αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει φόβους για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνορεύει με τέσσερις χώρες της ΕΕ και είναι η κύρια οδός διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

RIA Novosti/Alexey Kudenko

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν επιθυμούμε να ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος . Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο κράτος και θα το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Γιανούκοβιτς ότι θέλει να γυρίσει το ουκρανικό ρολόι πίσω στο σοβιετικό παρελθόν.

Περίπου 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε παρόμοια διαδήλωση την περασμένη Κυριακή (αναλυτικά εδώ), μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις της αστυνομίας βιαιοπράγησαν κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων σε μια επιχείρηση καταστολής που έτυχε της καταδίκης από τις δυτικές κυβερνήσεις. Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία χώρα ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της με τη Μόσχα να διατείνεται ότι έχει επιτύχει μια συμφωνία με την οποία η Ουκρανία αποκτά φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ενδεχομένως πιστώσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης .Η Ουκρανία χρειάζεται απολύτως εξωτερική βοήθεια για να καλύψει τους απειλητικούς λογαριασμούς του φυσικού αερίου και την αποπληρωμή του χρέους.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, rt.com


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: