Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Μπόνους σε υπαλλήλους της εφορίας για να πιάνουν φοροφυγάδες



Με μπόνους που μπορούν να φτάνουν ακόμα και τα 150.000 ευρώ, η τρόικα επιθυμεί να σπρώξει 12.000 υπαλλήλους της εφορίας να εντοπίσουν και να πιάσουν όσους περισσότερους παραβάτες και φοροφυγάδες μπορούν
Το ΔΝΤ επιθυμεί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή δίνοντας μπόνους σε 12.000 εφοριακούς, μπόνους που θα φτάνουν ακόμα και τα 150.000 ευρώ.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΔΝΤ για κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος αμοιβών αλλά και προαγωγών στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι τώρα ένας υπάλληλος  έχει μια σταθερή αμοιβή και  προάγεται ανά τρία χρόνια ανεξάρτητα από την απόδοσή του.
Από τούδε και στο εξής, οι τριετίες καταργούνται (έτσι κι αλλιώς θα συμβεί αυτό) και ανά έτος οι εφοριακοί θα δίνουν γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από τη βαθμολογία για την εξέλιξη των υπαλλήλων. Όσοι δεν πιάσουν υψηλό σκορ  θα μένουν στάσιμοι, ενώ όσοι πιάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων θα προάγονται.
Επιπλέον, οι αποδοχές του εφοριακού θα εξαρτώνται πλέον άμεσα από την απόδοσή του, εάν δηλαδή θα μπορεί να εισπράττει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια τους απαιτούμενους φόρους.
Ο βασικός στόχος είναι φυσικά η πάταξη της φοροδιαφυγής και η συλλογή των φόρων. Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της τρόικας, εφόσον δοθεί κίνητρο στους υπαλλήλους, το οποίο θα είναι η δυνατότητα για μπόνους ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου των εισπράξεων.
Το μπόνους μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 150.000 ευρώ, αλλά το ύψος του δεν θα είναι το ίδιο για όλες της εφορίες της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μπόνους μπορούν να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ ή το 6% των συνολικών εσόδων.
Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των εφοριών θα αλλάζουν κάθε έτος εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ, την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι με τα περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα θα έχουν προβάδισμα έναντι άλλων συναδέλφων τους και θα αναλαμβάνουν τη διοίκηση των καλύτερων εφοριών της χώρας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: