Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους αρχηγοί Με 153 ψήφους πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014


Με 153 ψήφους πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με 153 ψήφους υπέρ έγινε δεκτός από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2014. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, αλλά τον Ιανουάριο.

Απών από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ,ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι τεχνικές συζητήσεις. «Περιμένουμε επιστροφή πλήρους ομάδας διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε ο εκπρόσωπος, «αφού οι [ελληνικές] αρχές θα έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο, με στόχο τη συμφωνία».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, αλλά θα τα καταφέρουμε» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Την ώρα που γινόταν οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, κορυφωνόταν στη Βουλή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και μία ιδιαίτερα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας» δήλωσε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αντώνης Σαμαράς. «Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά» είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης και αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η «η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση», ότι «το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην ιστορία ως τραγωδία», ενώ στηλίτευσε την κυβέρνηση έγοντας ότι «αντί να κάνετε ένα απολογισμό, έρχεστε εδώ ως επιτυχημένοι και σωτήρες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τους πλειστηριαμσούς «Δούρειο Ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα» και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ο προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος, της μείωσης του ελλείμματος, ο προϋπολογισμός της επιστροφής σε θετικά πρόσημα και η βάση της επανεκκίνησης της οικονομίας με θεμελίωση της βιωσιμότητας του χρέους, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι θέλει «επιστροφή στην Ελλάδα του προχθές» και φοβάται «μην φύγει το Μνημόνιο, ο λόγος ύπαρξής του».

Λέγοντας πως η δημοσιονομική εξισορρόπηση γίνεται με πολύ επώδυνο τρόπο, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απέτυχε να βγάλει την χώρα από την κρίση, δηλώνοντας πως η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. Επίσης κατηγόρησε και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, και κάλεσε να αντικρουστούν οι πιέσεις της τρόικας για μέτρα που πλήττουν την ανάπτυξη.

«Η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι πράξη εθνικής ευθύνης. Δεν είναι αποστασία» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά τη ζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, καλώντας τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Στην οξύτατη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ηΑλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν μετατρέψει το λαό σε κομπάρσο εν όψει της κάλπης. Είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα μονοπώλια και την ΕΕ, είπε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: