Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μακελειό λίγο πριν τους Χειμερινούς Σε συναγερμό η Ρωσία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ


Το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μόσχα, Ρωσία
Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό και ένα λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ. Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 31 άτομα, ενώ δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις αναμένεται να αυξήσουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητα της Μόσχας να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι.
7 φωτογραφίες

Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αυτή τη φορά σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα. Αρχικά, οι Αρχές είχαν κάνει λόγο για 15 νεκρούς, ωστόσο στη συνέχεια τοπικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό αυτόν.

Από τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για άνδρα καμικάζι.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε πολυσύχναστη αγορά.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μετέδωσαν άμεσα εικόνες από το μακελειό. Το λεωφορείο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την ισχυρότατη έκρηξη. Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα, δύο 16χρονα παιδιά και ένα μωρό έξι μηνών, του οποίου και οι δύο γονείς σκοτώθηκαν.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Είχε προηγηθεί, ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα, η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, από γυναίκα-«μαύρη χήρα». Πρόκειται για τις συζύγους των Τσετσένων ανταρτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο με τη Ρωσία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το Βόλγκογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.

Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: