Γράφει η Γεωργία Σαδανά.
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές τίθενται τα κομματικά επιτελεία, μελετώντας πρόσωπα και προϋποθέσεις για να συγκροτήσουν τις ευρωλίστες ενόψει του Μαΐου.
Μολονότι η ψήφος των εκλογών θεωρείται παραδοσιακά χαλαρή, ισχυρότατες ωστόσο αναμένονται οι πιέσεις στα εσωτερικά των κομμάτων για μια θέση στην πτήση προς Βρυξέλλες.
Νέα Δημοκρατία: πρόσωπα υψηλού συμβολισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γαλάζια» ευρωλίστα θα περιέχει πλην των κομματικών στελεχών και πρόσωπα υψηλού συμβολισμού, δηλαδή προσωπικότητες που να σηματοδοτούν επιτυχημένες δράσεις στον τομέα τους (Τέχνες, επιστήμες, επιχειρείν), αυξάνοντας την αγωνία των «γαλάζιων» κομματικών διεκδικητών.
Ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, ενώ πολύ κοντά στη βελγική πρωτεύουσα φέρεται και ο στενός και νεαρός συνεργάτης του πρωθυπουργού και Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Δημήτρης Πτωχός. Παράταση της παραμονής τους στις Βρυξέλλες επιθυμούν οι Μαριέττα Γιαννάκου και Ρόδη Κράτσα, όπως και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκφραστής και του «καραμανλικού μπλοκ».
Από την «καραμανλική» πτέρυγα, το ενδεχόμενο της ευρωβουλής καλοβλέπει και οΣπύρος Ταλιαδούρος, ενώ αποστασιοποιημένος θεωρείται ο ευρωβουλευτής, Ιωάννης Τσουκαλάς. Κατά πάσα πιθανότητα, εκπροσώπηση στη «γαλάζια» ευρωλίστα θα υπάρξει και από τις παραγωγικές τάξεις, για αυτό και κάθε άλλο παρά τυχαία δε θεωρείται η επισήμανση του Προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη στα μέσα της εβδομάδας να εκπροσωπηθούν οι «μικρομεσαίοι» στα ευρωψηφοδέλτια. Από την περιφέρεια, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας από τη Θεσσαλονίκη, με τους Αντώνη Οικονόμου, Ειδικό Γραμματέα Άμυνας και Έλενα Ράπτη, βουλευτή να μονοπωλούν τα «βόρεια» πηγαδάκια σε ανάλογες συζητήσεις.
Σχεδόν βέβαιο ωστόσο είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να συμπεριλάβει στη «γαλάζια» ευρωλίστα προσωπικότητες, που δεν επιδέχονται κριτικής και αμφισβήτησης, με επιθυμητό και τον ευρωπαϊκό συμβολισμό.
ΠΑΣΟΚ: άλλαξαν τα σχέδια.
Τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου μέσα από διαδικασίες βάσης και με φόντο τις ευρύτερες διεργασίες στην Κεντροαριστερά είχε περιγράψει ως τη διαδικασία συγκρότησης της λίστας των ονομάτων για τις ευρωεκλογές, η ηγεσία του Κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Χ.Τρικούπη εξέταζε το ενδεχόμενο να συνυπάρξουν εν ενεργεία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα, διατηρώντας τις ισορροπίες.
Σχεδόν βέβαιη θεωρούνταν η επιλογή στελέχους από την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα στις πρώτες θέσεις, πλαισιώνοντας και στελέχη της επόμενης γενιάς, όπως για παράδειγμα οΚυριάκος Πιερρακάκης. Η στόχευση του ΠΑΣΟΚ, που μετουσιώθηκε όλο το τελευταίο διάστημα σε κάλεσμα, ήταν να συνυπάρξει κάτω από κοινό ψηφοδέλτιο η Κεντροαριστερά, με επικεφαλής κοινής αποδοχής και αφετηρία την «Πρωτοβουλία των 58».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης και ο ΚαθηγητήςΓιώργος Παγουλάτος θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο, με επιθυμητή και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Στον αντίποδα, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο με φόντο την παρουσία του επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα στην Αθήνα και η «αυτονόμηση» ως έναν βαθμό των «58» ενόψει των ευρωεκλογών, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Κάποιοι λειτουργούν παρασιτικά σχετικά με το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, μη κρύβοντας την ενόχλησή του για τους χειρισμούς των υπόλοιπων κεντροαριστερών δυνάμεων.
ΔΗΜΑΡ: επικεφαλής ο Πρόεδρος;
Έντονη φημολογία υπήρξε τις τελευταίες ημέρες ως προς την πιθανή υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη στη θέση του επικεφαλής της ευρωλίστας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το σενάριο ενίσχυσε και η ανακοίνωση των νέων αρμοδιοτήτων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, καθώς ο κ. Κουβέλης ανέλαβε και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής. Από τα νεότερα στελέχη, ο πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος θρυλείται ότι επιθυμεί την άνοδο στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει εκφράσει δημόσια ανάλογη επιθυμία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακαδημαϊκοί και παλιά φρουρά.
Στην κούρσα για τις ευρωεκλογές έχει μπει πρώτος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ως υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η παρουσία του Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναβαθμίζει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που φέρνει κοντά στην ευρωβουλή τονΜανώλη Γλέζο. Επιθυμία για να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες φέρεται να έχει εκφράσει οΚ. Λαπαβίτσας, αν και οι απόψεις του για το ευρώ προκαλούν πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου.
Ένοικος Βρυξελλών με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να γίνει και ο καθηγητής, Γιάννης Βαρουφάκης, αντίθετα με τα σενάρια περί υποψηφιότητας στην Ευρωβουλή της Ρένας Δούρου.
ΑΝΕΛ: Καμμένος όπως Καρατζαφέρης;
Ζητούμενο είναι αν ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος θα ακολουθήσει την πορεία του επίσης κεντροδεξιού, Γιώργου Καρατζαφέρη, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του, στο οποίο πιθανώς μια θέση να καταλάβει και ο Νότης Μαριάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου