Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αποδείξεις...


Αντιμέτωποι με το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι καθώς θα πρέπει να υποβάλουν αποδείξεις αξίας...
ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ.

Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν έχουν το κανένα κέρδος. Αν λείπουν όμως αποδείξεις, απειλούνται με ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς.

Όπως φαίνεται στη λίστα που δημοσιεύει το Matrix24 άχρηστες είναι οι αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία και αποτελούν μεγάλο μέρος των οικογενειακών δαπανών. Επίσης δεν έχουν κανένα όφελος οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών οι μόνες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται 5.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 3.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες , τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει , θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.

Σημειώστε ότι φέτος επιτρέπεται η συλλογή αποδείξεων και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που μέχρι και το 2013 δεν επιτρεπόταν.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία :

1. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να προσκομίσει είναι 1.500 ευρώ (6.000 Χ 25%).

2. Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.

3. Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν σε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Για την κάλυψη του 25% του εισοδήματος δεν «μετράνε» αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για:
-προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου
-ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
-ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)
-αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων
-ύδρευση
-αποχέτευση
-ηλεκτρικό ρεύμα
-δημοτικά τέλη
-ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες
-νοσοκομειακή περίθαλψη
-αγορά αυτοκινήτων
-αγορά ακινήτων
-εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων
-ταχυδρομικές υπηρεσίες
-τηλεφωνικές υπηρεσίες
-υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
-τυχερά παιχνίδια
-τέλη κυκλοφορίας...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: