Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πόσο "νέα" είναι η "Νέα Ελλάδα" για την οποία ερίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Πότε χρησιμοποιήθηκε ο όρος στο παρελθόν

Μήλον της Έριδος η "Νέα Ελλάδα" για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ένας όρος όμως, που δεν είναι και τόσο καινούργιος. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΕΑΜ, στο 2014 (Pics)
"Πόλεμος" για τη χρήση του όρου "νέα Ελλάδα" έχει ξεσπάσει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "αντιγραφή" με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να οικοδομήσει μια πραγματικά δημοκρατική "νέα Ελλάδα". Την ίδια ώρα αποδομώντας την καμπάνια της ΝΔ, κατοχύρωσε το domain name, neaellada.gr.
Πόσο καινούργιος όμως είναι τελικά ο όρος;
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Ο όρος "Νέα Ελλάδα" απαντάται στο ΕΑΜ. Έτσι λεγόταν η δεκαπενθήμερη πολιτική "επιθεώρηση" του ΕΑΜ που εκδιδόταν παράνομα φυσικά στην Αθήνα το 1943 και 1944.
Στις 10 Οκτωβρίου του 1941 έκανε την επίσημη εμφάνισή του με ένα Διάγγελμα - Μανιφέστο "προς τον ελληνικό λαό, προς όλους τους Έλληνες που η καρδιά τους χτυπάει για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας...", όπως έγραφε τότε το ΕΑΜ. Καλούσε σε ξεσηκωμό, ένταξη στο ΕΑΜ και πόλεμο εναντίον του στρατού κατοχής:
"...Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, μα το έπαθλο του αξίζει κάθε θυσία. Και το έπαθλο αυτό θα είναι μια Νέα Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, κτήμα του λαού της...".
Σύνθημα που τελικά έγινε εφημερίδα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.
 
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε όμως και από το ΚΚΕ κατά τα πρώτα χρόνια της μεταφοράς της έδρας του στο Βουκουρέστι, στα 1949-54. Επρόκειτο για εκδοτικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος που αντικαταστάθηκε από τις "Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις".
 
Και υπάρχει και συνέχεια. Η "Νέα Ελλάδα" ήταν εφημερίδα του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) στα 1967-71. Εκδιδόταν παράνομα στην Ελλάδα και κατόπιν στην Ιταλία, από το τμήμα του ΠΑΜ που συνδεόταν με το ΚΚΕ εσωτερικού.
Και στη συνέχεια, όπως αναφέρει το "Βαθύ Κόκκινο", έγινε εφημερίδα του ΚΚΕ, στην αρχή εβδομαδιαία και κατόπιν καθημερινή, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 1974. Σταμάτησε να κυκλοφορεί μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την επανέκδοση του "Ριζοσπάστη".
Η "Νέα Ελλάδα" ήταν βέβαια και σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. "Εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα", για να βγαίνει και η ομοιοκαταληξία.
Πέραν του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, η "Νέα Ελλάδα" έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα και από τονΑνδρέα Λοβέρδο καθώς εκείνος επέλεξε να ονομάσει το κόμμα του "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", τον Απρίλιο του 2013.
Αλλά υπάρχει και άλλο κόμμα του λέγεται "Νέα Ελλάδα". Το οποίο λέει ότι του ανήκει το όνομα, αλλά φυσικά ξεχνά και αυτό το παρελθόν του όρου, ή μάλλον, δεν αναφέρει από που τον δανείστηκε. Η Νέα Ελλάδα είναι ένα κόμμα που λειτουργεί από τον Μάιο του 2010 με αντιμνημονιακές όπως λέει, θέσεις. Και έβγαλε και ανακοίνωση διαμαρτυρίας στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει:
"Το κόμμα ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ιδρύθηκε στις 18-5-2010. Αυτή την ημερομηνία κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο. Ιδρυτής του κόμματος είναι ο δικηγόρος Ηλίας Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει και στην κατοχή του τα σχετικά έγγραφα. Από αυτά μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η κατάθεση της ονομασίας ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ έχει αριθμό γενικού πρωτοκόλλου 3903 και αριθμό Διοικητικού Πρωτοκόλλου 2023.
Πρόκειται για κανονικούς κλέφτες. Τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Τσίπρας επιχειρούν να κλέψουν το τίτλο ενός κόμματος ο οποίος μας ανήκει. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αντίστοιχη κλοπή επιχείρησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος".
Προφανώς και ο όρος δεν του ανήκει και τόσο, όπως αποδεικνύει η σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το κόμμα αυτό, το οποίο συμμετείχε κανονικά στις προηγούμενες εκλογές, φέρεται να "κόπηκε" από τον Άρειο Πάγο.
Αντίδραση ΝΔ
Η πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ να "κλείσει" διαδικτυακά τον όρο "Νέα Ελλάδα" εν έτει 2014, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως "στην απόλυτη πολιτική του γύμνια, δεν διστάζει να υποκλέψει το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για τη Νέα Ελλάδα". "Στην πολιτική δεν αρκούν κλεμμένα συνθήματα, αλλά φρέσκες ιδέες", είχε σχολιάσει δηκτικά η ίδια.
Εξάλλου, επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Τρίπολη το Σάββατο.
"Όταν σταθεροποιήσαμε τη χώρα και αποφύγαμε τα χειρότερα και βάλαμε στη συζήτηση ολόκληρο το σχέδιό μας για τη Νέα Ελλάδα, είδαν κι απόειδαν κι άρχισαν κι εκείνοι να μιλάνε για τη Νέα Ελλάδα. Το υιοθέτησαν, μάλιστα και σαν σύνθημα», είπε ο πρωθυπουργός, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διακατέχεται από πανικό «για να μην μείνει πίσω".
Για προβοκατόρικες τακτικές, που θυμίζουν τακτικές του παλιού ΠΑΣΟΚ,  κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, καθώς η κόντρα των δύο κομμάτων για το σύνθημα "Νέα Ελλάδα" συνεχίζεται.
Ο κ. Παπαμιμίκος μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απευθυνόμενος στο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα χαρακτήρισε αδιανόητο όταν τον όρο Νέα Ελλάδα τον έχει χρησιμοποιήσει ένα χρόνο πριν στο συνέδριο της Ν.Δ ο Αντώνης Σαμαράς, να έρχεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση "καθαρά προβοκατόρικα" και να τον υιοθετεί.
"Εδώ μιλάμε για καθαρά προβοκατόρικες πολιτικές του παρελθόντος που θυμίζουν τακτικές του παλιού ΠΑΣΟΚ το οποίο ανήκει σε εσάς", είπε στον κ. Βίτσα, καταλήγοντας:
"Για εμάς νέα Ελλάδα είναι το όραμα μας για μία Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων των ανατροπών που θα έχει αφήσει πίσω τις παθογένειες και εσείς το μόνο που θέλετε είναι να πολώσετε εντελώς προβοκατόρικα".
Δια στόματος Τσίπρα
Πάντως, τον επίμαχο όρο οικειοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, μέσω του προέδρου του. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, μιλώντας στο "Έθνος της Κυριακής", ανέφερε πως και ο ίδιος ονειρεύεται μια νέα Ελλάδα. "Και θα χτίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό τη νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που θα έχει δημόσια περιουσία που δε θα ξεπουλιέται, θα φυλάσσεται για τις επόμενες γενιές. Δε θα κουβαλά τα χρέη του παρελθόντος, θα είναι ανεξάρτητη και υπερήφανη".
Στο δια ταύτα, από το ΕΑΜ φτάσαμε στη διαμάχη του 2014, για μία φράση-σύνθημα που πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος. Και σίγουρα, δεν αποτελεί πρωτοτυπία ούτε της Κουμουνδούρου, ούτε του κόμματος της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά τα της διατύπωσης του συνθήματος βέβαια. Γιατί ως προς το τι περιεχόμενο και προγραμματικές θέσεις μεταφέρει, οι διαφορές είναι ξεκάθαρες.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: