Σάββατο 17 Μαΐου 2014

«Στις Κάννες υπήρξε μεθόδευση για την πορεία και την εξέλιξη της χώρας»...



Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την πρόβλεψή του για εκλογές μέσα στο 2014, απορρίπτει για ακόμη μία φορά συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση και ανοίγει τα χαρτιά του για...
την Κεντροαριστερά.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

Κύριε Πρόεδρε, εσείς είχατε ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος. Σήμερα, μετά από δύο χρόνια, πώς βλέπετε εκείνες τις στιγμές στις Κάννες; Επιμένετε στην άποψή σας;
Το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η τότε κυβέρνηση απαντήθηκε με ένα ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο, που ήταν η πρόταση του δημοψηφίσματος. Απόδειξη, ότι το δημοψήφισμα το χρησιμοποίησαν όλες οι πλευρές – τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η τότε αντιπολίτευση – ώστε να ωθήσουν τις εξελίξεις στο σχέδιο που είχαν κατά νου…

Στις Κάννες, πάντως, και τούτο ασχέτως δημοσιευμάτων, όπως αυτό των Financial Times, εκτιμώ ότι υπήρξε μία ολόκληρη μεθόδευση, αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη της χώρας, αναφορικά με την ευρωζώνη και τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα. Αυτά δεν συνιστούν διαφανή πολιτική.

Υπάρχουν στελέχη που συμμετέχουν σήμερα στην «Ελιά», με τα οποία θα μπορούσατε να συνομιλήσετε;Δεν προσωποποιώ ποτέ τις πολιτικές μου αντιθέσεις. Συνομιλώ και θα συνομιλώ πάντοτε με όλους στη βάση των πολιτικών μου θέσεων, αλλά και της προσωπικής διεκδίκησης μου να προωθηθεί η υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Μιας κεντροαριστεράς που – επιμένω – δεν μπορεί να είναι δορυφόρος κανενός, πόσο μάλλον συντηρητικών πολιτικών και επιλογών.

Με ποιο εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΔΗΜΑΡ θα είστε ευχαριστημένος;Ο στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ευρωψηφοδελτίου της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία». Το μήνυμά μας προς τους πολίτες είναι «δώστε μας δύναμη, για να δώσουμε λύσεις». Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι καμία προοδευτική λύση δεν είναι σήμερα δυνατή, χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά.

Έχετε εκτιμήσει πως θα γίνουν εκλογές εντός του 2014, ωστόσο έχετε παράλληλα πει πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Υπο ποιες προϋποθέσεις η ΔΗΜΑΡ θα στήριζε την κυβέρνηση ώστε να μη οδηγηθεί η χώρα σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση;Εκτιμώ ότι η αρνητική δυναμική που μεταφέρουν τα μέτρα που έρχονται, θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2014. Αναφέρεστε σε μια παλιότερη δήλωσή μου περί εκλογών, αλλά δεν την θυμάστε ολόκληρη. Έλεγα τότε, η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Προσέθετα, μάλιστα, ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναγκαία, αν επιβληθούν νέα επαχθή μέτρα. Σήμερα, βρισκόμαστε σε άλλο περιβάλλον. Άλλα μέτρα ήρθαν (με το πολυνομοσχέδιο) και άλλα προαναγγέλλονται (με το μεσοπρόθεσμο). Οι κάλπες θα αποδειχθούν μονόδρομος…

Διεκδικείτε ισχυρή πολιτική εντολή για να διαδραματίσετε ρόλο σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει τον εταίρο μιας τέτοιας συνεργασίας;Οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας για να οδηγήσει στις σημερινές συνθήκες σε προοδευτικές εξελίξεις, σε εξελίξεις δηλαδή που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα ξαναδώσουν ελπίδα στη νέα γενιά, χρειάζεται να έχει δύο προϋποθέσεις: η μία είναι προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και η δεύτερη δέσμη ρητών δεσμεύσεων ότι αυτό θα τηρηθεί. Για να υπάρξει ωστόσο κυβερνητικό πρόγραμμα απαιτούνται προγραμματικές συμπτώσεις. Με ρωτάτε αν αυτές θα μπορούσαν να υπάρξουν με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Σας απαντώ ευθέως όχι. Για να υπάρξουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε ρεαλιστικές και ανεδαφικές θέσεις ή να λειτουργεί, εν σχέσει με το νόμισμα της χώρας, όπως ακριβώς το εκκρεμές.

Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν στελέχη που προωθούσαν την συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με την Ελιά. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να επανέλθει η «γκρίνια» αμέσως μετά τις εκλογές;Αυτό που εσείς αποκαλείτε «γκρίνια» εγώ θα το χαρακτήριζα φυσιολογική εσωκομματική ζωή. Τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι ησυχαστήρια. Είναι πεδία διασταύρωσης και σύνθεσης απόψεων, οι οποίες προκύπτουν από διάλογο. Στο κόμμα μας υπήρξαν μέλη, που υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να συμπράξουμε εκλογικά με την «Ελιά» ή, ορθότερα, να ενταχθούμε σ΄αυτή. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών και στελεχών μας – ανάμεσά τους κι εγώ - είχε διαφορετική θέση. Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις στο χώρο της «Ελιάς» μας δικαίωσαν.

Δεν είναι αντιφατικό ότι, την ώρα που έχετε αυτή τη θέση, εξαγγέλλετε πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές;Καθόλου. Δήλωσα ότι προτίθεμαι να πάρω νέα πρωτοβουλία ανασύστασης της κεντροαριστεράς, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι ο συγκεκριμένος στόχος υπερβαίνει το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Θεωρώ – όπως πάντοτε θεωρούσα – ότι η κεντροαριστερά είναι κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα. Η ανασύστασή της είναι πολιτικό καθήκον για όσους δεν αποδεχόμαστε το περιβάλλον που δημιουργεί αυτός ο άγονος νέος διπολισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που για να καθορίσει αποφασιστικά τις εξελίξεις η κεντροαριστερά, χρειάζονται καθαρές γραμμές και όχι σύγχυση. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, σαφές μέτωπο στις συντηρητικές πολιτικές, όπως είναι αυτές που εκφράζει και προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Η δική σας νέα Ελλάδα ποια είναι;Είναι μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη Ευρώπη. Μια Ελλάδα που θα σβήσει από τα πρόσωπα των νέων ανθρώπων την απόγνωση και από τις ψυχές των μεγαλύτερων την απελπισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: