Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Κριτική στις επιλογές της ηγετικής ομάδας Κατά της παραίτησης Κουβέλη το κλίμα στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ


Κατά της παραίτησης Κουβέλη το κλίμα στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης Κουβέλης και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με κριτική στις επιλογές της ηγετικής ομάδας, καθώς και τα πολιτικά λάθη που οδήγησαν στα εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Το θέμα της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη ενδέχεται να κλείσει σήμερα ακόμη και χωρίς ψηφοφορία, καθώς τα περισσότερα στελέχη ζητούν να μην επιμείνει στην παραίτησή του.

Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τον ίδιο τον κ. Κουβέλη εάν θα αρκεστεί σε αυτό, ή θα παραπέμψει το ζήτημα σε συνέδριο, το οποίο ούτως ή άλλως επιθυμούν πολλά στελέχη (για το φθινόπωρο ή άμεσα).

Σε «καυτό» θέμα της συνεδρίασης αναδεικνύεται η χάραξη της πολιτικής γραμμής του κόμματος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διάλογο για την Κεντροαριστερά ή για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική προσέγγιση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί σε αυτή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά θα παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου.

Τα πνεύματα άναψαν όταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασαν ακούγοντας τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον Θόδωρο Μαργαρίτη να αναλαμβάνουν μεν τις ευθύνες τους αλλά να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως έκαναν ο Παναγιώτης Παναγιώτου και ο Σάκης Παπαθανασίου -στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εξήγησε γιατί κατά την άποψή του δεν πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν φρονούμε ότι η ανάγκη σήμερα για τον τόπο είναι να στραφεί προοδευτικότερα, με ένα νέο μπλοκ εξουσίας, γιατί να αποκλείουμε τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των προτέρων; ‘Μας τους ξέρουμε’. Και εγώ τους ξέρω. ‘Μα μας μισούν’. Και εμένα με μισούν. ‘Μα έχουν γίνει χειρότεροι από ό,τι ήταν όταν εμείς φύγαμε’. Πιθανόν. Αλλά ο ελληνικός λαός τους δίνει τη συγκατάθεσή του» είπε ο Χατζησωκράτης ξεσηκώνοντας την αντίδραση παριστάμενου στη συνεδρίαση.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε απ όλους να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επικρίσεις και την επίρριψη ευθυνών και διαφώνησε με την διεξαγωγή συνεδρίου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το κόμμα για την αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μαργαρίτης άσκησε αυστηρή κριτική στους βουλευτές που κατέκριναν την ηγετική ομάδα για συγκεντρωτισμό και πρότεινε καθολικό συμβιβασμό για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος ενώ τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης Κεντροαριστεράς για προοδευτικές συμμαχίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης αρνήθηκε ότι κρυφός στόχος είναι πλέον να στραφεί η ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαία η συμβολή του κόμματος στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά θα είναι δύσκολη μια προγραμματική συμφωνία.

Η βουλευτής Νίκη Φούντα αναφερόμενη στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στην έλλειψη καθαρής γραμμής. «Είπαμε ‘όχι’ στους ‘58’ και σε επόμενο χρόνο είπαμε ‘ναι’ σε Καστανίδη, Λοβέρδο, Μπεγλίτη και τελικά ‘ναι’ σε Παπανδρέου. Ρωτήθηκε ποτέ κανένας, πέραν της ηγετικής ομάδας, για αυτές τις αποφάσεις; Όχι» είπε.

Η κ. Φούντα Ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση , μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, αναβολή του Συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

«Δεν ξέρουμε με ποιον να πρωτοσυζητήσουμε: Και με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και με Το Ποτάμι του Θεοδωράκη και με τον ΣΥΡΙΖΑ (…) Δηλαδή από το τίποτα στο όλα. Σου λέει ‘δεν μπορεί, κάτι θα κάτσει’. Με συγχωρείται συντρόφισσες και σύντροφοι, αλλά αυτό αποπνέει πολιτικό τυχοδιωκτισμό» είπε ο βουλευτής Γεράσιμος Γεωργάτος.

Η βουλευτής Μαρία Ρεπούση είπε ότι το πολιτικό δίλημμα είναι εφεξής σταθερότητα ή αλλαγή και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής και όχι να συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: