Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ανησυχία Ρεν για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Ανησυχία Ρεν για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο Eurogroup, σ το Λουξεμβούργο.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Ρεν ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» είπε.
Συνεχίζοντας ο Επίτροπος Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα είπε: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα αξιόπιστο μονοπάτι οικονομικών μεταρρυθμίσεων σύντομα" και πρόσθεσε ότι έχει αυτή την πεποίθηση ακόμα και αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση.
Πάντως σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι εργασίες του Eurogroup άρχισαν σε πολύ θετικό κλίμα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εύχονται «καλή δύναμη» στον νέο ομόλογό τους, Γκίκα Χαρδούβελη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, είπε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο».
Όπως ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν από τον νέο Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες λαμβάνοντας υπόψη ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, αναμένεται να τονιστεί ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί χαρακτηρίζονται επιτεύξιμοι με την επισήμανση ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.
Στη συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συζητηθεί ακόμη η πρόοδος σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων που συνιστούν βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θέση της ευρωζώνης είναι ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα (σ.σ.: τα έξι προαπαιτούμενα του Μαΐου και τα έξι του Ιουνίου).
Τέλος, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, στις αρχές Ιουλίου.
egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: