Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Β. Βενιζέλος έθεσε απο τώρα το δίλλημα των εκλογών

Ο Β. Βενιζέλος έθεσε απο τώρα το δίλλημα των εκλογών

Το δίλημμα των επόμενων κρίσιμων μηνών έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της δίωρης Συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας «Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες μας ή θα τα διακινδυνεύσουμε όλα γυρίζοντας πολύ κάτω από το μηδέν;»
Παράλληλα σε ερώτηση  για τον αν θα δεχόταν να είναι αντιπρόεδρος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε «εγώ δεν είμαι εδω για να είμαι συνέχεια αντιπρόεδρος σε κυβερνήσεις».
«Δεν θα αναφερθώ σε εσωκομματικά» είπε με νόημα σε ερώτηση δημοσιογράφων για όσα συνέβησαν στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και επεσήμανε ότι «αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη»
Κάρφωσε ωστόσο λίγο αργότερα με το γάντι τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν αναφερόμενος στη συνεργασία με τη ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε επί των ημερών μου η συνεργασία με τη ΝΔ...».
Το ίδιο έκανε και στη συνέχεια με αφορμή μια ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική στο πρόσωπο του από την Κουμουνδουρου: «Δεν λένε καμία κουβέντα για την περίοδο Καραμανλή, αλλά χτυπάνε το ΠΑΣΟΚ. Για όλα τους φταίει ο Βενιζέλος, ούτε καν άλλες φάσεις του ΠΑΣΟΚ...», φράση που ερμηνεύθηκε ως κριτική στον προκάτοχο του Γιώργο Παπανδρέου, έστω και ...μέσω του ΣΥΡΙΖΑ!
Δεν παρέλειψε να επαναλάβει , την πρόσφατη φράση του οτι για να είσαι ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και στο παραβάν, λέγοντας μάλιστα οτι «δεν αισθάνομαι καμία απειλή απο κανέναν και για τίποτα. Για να αισθάνεσαι απειλή θα πρέπει να θεωρείς οτι κάτι έχεις να χάσεις».
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας εμφανίστηκε βέβαιος οτι «δεν υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο δημοκρατίας», αν και όπως είπε «ετοιμαζόμαστε για ολα τα ενδεχόμενα. Αν η επιλογή της πλειοψηφίας είναι να οδηγηθούμε πίσω στην ένταξη της χώρας στη ΕΕ η επιλογή αυτή θα γίνει σεβαστή».
Περιέγραψε μάλιστα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να εχει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενα πρόσωπο που «να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα, που να μιλάει πατριωτικά, να κινητοποιεί τα αισθήματα του κόσμου και να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος».
Ο κ. Βενιζέλος πάντως δεν έδειξε να θέτει ως όρο ο υποψήφιος να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
«Δεν εχει σημασία η παραταξιακή διαδρομή» είπε και συνέχισε οτι «θα ήθελα να προέρχεται απο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλα δεν έχω πρόβλημα να είναι και από άλλους χώρους. Ο κ.Στεφανοπουλος δεν ήταν ένας αξιοπρεπής πρόεδρος;».
Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το αν θα έλεγε ναι σε μια πιθανή υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Κωνσταντοπουλου λέγοντας απλώς ότι «έχουμε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει χωρίς έλεγχο κομματικών φρονημάτων και να εκλέξουμε όλοι μαζί έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας...».
Έστρεψε ωστόσο τα βέλη του εναντίον της σημερινής ηγεσιας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη στάση του στο θέμα του προέδρου Δημοκρατίας διερωτομενος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Οτι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα τις κερδίσει? Τι βεβαιότητα υπάρχει οτι θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα όπως στις ευρωεκλογές; Γιατί αγνοούν την κεντροαριστερά; Που το έχουν δέσει;».
Δεν παρέλειψε να ασκήσει και έντονη κριτική στην Κουμουνδούρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία εμφανιζόμενος ως άγουρο ΠΑΣΟΚ και μετεμψύχωση του ΠΑΣΟΚ».
Ενόψει και του ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης απηύθυνε προσκλητήριο συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, ενω δήλωσε παρόν στην κούρσα της ηγεσίας του νέου εγχειρήματος: «Οι ηγέτες προκύπτουν μεσα απο το καμίνι της ιστορίας όχι απο μηχανισμούς και αν τους μουτζουρώνει το καμίνι καμία φορά, δεν πειράζει καθαρίζονται. Το θέμα ειναι να μπορείς να αντέξεις...»Σε ερώτηση για το «Ποτάμι» το κάλεσε να αποσαφηνίσει το πολιτικό του στίγμα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε πως και η παρούσα δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ακολουθεί τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά έντιμη και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε πως τις φοροελαφρύνσεις, που ανακοίνωσε χθες ο Σαμαράς ήταν πλήρως συμφωνημένες με τον ίδιο και ανεξαρτήτως του τί λέει η τρόικα, προανήγγειλε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τις περισσότερες δυνατές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Διέψευσε ότι υπάρχει θέμα ομαδικών απολύσεων και έκανε λόγο για σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ χωρίς να θιγεί ο δημοσιονομικός προγραμματισμός της χώρας.
Κλείνοντας, ο κ.Βενιζελος περιέγραψε τα 5 βήματα που πρέπει να γίνουν απο εδω και στο εξής:
1) απαλλαγή απο το μνημόνιο, χωρις νεα μετρα λιτότητας
2) Πολίτικη και θεσμική σταθερότητα
3) συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων χώρας με αιχμή την ενίσχυση της απασχόλησης
4) στήριξη ευπαθών ομάδων και το κράτος Πρόνοιας
5) η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο
http://www.egiakoumis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: