Οι ελλείψεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την προσεχή Πέμπτη δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μόνο που φέτος υπάρχει μία...
ιδιαιτερότητα, σύμφωνα με την "Καθημερινή". Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραδέχεται ότι θα υπάρξουν περίπου 3.000 κενά και στις δύο βαθμίδες, ζητώντας από κυβέρνηση και τρόικα 10.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες. Ομως, υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, κρίνουν το αίτημα του υπ. Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου μαξιμαλιστικό και... προεκλογικής στόχευσης. Το υπ. Παιδείας θα επιχειρήσει να λειτουργήσει με αναπληρωτές, με εκπαιδευτικές προτεραιότητες και εκ των ενόντων.
Ενδεικτικά, οι δάσκαλοι θα αξιοποιηθούν για το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν λιγότερα τμήματα ολοήμερων σχολείων, με επίπτωση στον καθημερινό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών.
Ειδικότερα, φέτος τα περίπου 3.000 κενά (σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως φιλολόγους, βιολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς) προκύπτουν από το γεγονός ότι και για τις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες απαιτούνται πιστώσεις για 22.500 προσλήψεις αναπληρωτών και έχουν προγραμματισθεί (από κρατικό προϋπολογισμό, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκά κονδύλια) πιστώσεις για 19.500 προσλήψεις. Μάλιστα, χθες ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά», προσθέτοντας στην Καθημερινή ότι έχουν εξασφαλιστεί τελικά πιστώσεις για 16.000 προσλήψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου