Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη στη La Stampa Τσίπρας: Συζητάνε οι «27» αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που λέει η Μέρκελ


Τσίπρας: Συζητάνε οι «27» αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που λέει η Μέρκελ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν σήμερα 27 αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ, λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη La Stampa κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία. Ζητά να σπάσει το σημερινό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και προτείνει μάλιστα στη Γερμανία να αυξήσει τους μισθούς, καθώς «λίγος πληθωρισμός δεν θα της έκανε κακό».
«Ήρθα στο στόμα του λύκου γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του στο «Φόρουμ Αμπροζέτι» με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση της εφημερίδας για το «πώς κατάφερε ένας εκπρόσωπος της "άκρας" ευρωπαϊκής αριστεράς να κερδίσει έστω και ένα διακριτικό αριθμό χειροκροτημάτων».
«Η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της, αλλά στη χώρα μου εφαρμόστηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα είναι ότι σε τέσσερα χρόνια το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25%. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι στο 28%. Το δημόσιο χρέος από το 126% είναι στο 175% του ΑΕΠ. Είναι απαράδεκτα στοιχεία για μια ευρωπαϊκή χώρα.
»Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ένα χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της, γιατί μόνο το κόστος για τους τόκους συνθλίβει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε μάλιστα ότι η κρίση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά δομικό πρόβλημα της Ευρώπης.
Σε ερώτηση για τις εναλλακτικές λύσεις στο μοντέλο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι η ανάπτυξη έρχεται από τις δημόσιες επενδύσεις, για τις οποίες θα πρέπει να αυξηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και από μια καινοτομία που να μην περικόπτει αλλά να δημιουργεί καινούργιες θέσεις εργασίας.
«Πρέπει να δοθεί χρόνος στις εθνικές οικονομίες να ανακάμψουν χωρίς τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, κατανοώντας ότι ένα χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ είναι αβάσταχτο. Χρειαζόμαστε μια λύση για το δημόσιο χρέος, όπως το 1953 βρέθηκε μια λύση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για τα πολεμικά χρέη της Γερμανίας».
Για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «ο Ντράγκι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη διαρκείας. Θα έλεγα ότι οι αποφάσεις της αποτελούν περισσότερο ένα συμβολικό μήνυμα στη Μέρκελ».
«Εάν στην Ευρώπη συνεχιστεί η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια ευρωπαϊκή, άλλα μια παγκόσμια ύφεση» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: