Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων
Οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών επιλογών για την Υγεία   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από το Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ. Για απαράδεκτη και αντιλαϊκή ρύθμιση έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μεταβιβάζει δημόσιους πόρους σε Ανωνυμη Εταιρεία, ελεγχόμενη από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου εξασφαλίστηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, έκανε λόγο για άκρως απαράδεκτη και αντιλαϊκή ρύθμιση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, καταργεί την δυνατότητα πρόληψης στους ασφαλισμένους, ενώ μεταβιβάζει τους δημόσιους πόρους σε μία Ανώνυμη Εταιρία, ελεγχόμενη ουσιαστικά από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις τόσο, του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιάννη Δημαρά, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, που μίλησε για υποκρισία τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποδέχονται, όπως είπε, την πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Από την πλευρά τής Χρυσής Αυγής, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως ένα ακόμα μέτρο διάλυσης της δημόσιας υγείας και περίθαλψης.

«Στο όνομα του εξορθολογισμού του Συστήματος, γίνονται τυφλές και οριζόντιες περικοπές στις κλινικές και στις εργαστηριακές δυνατότητες διάγνωσης, οδηγώντας στην περαιτέρω επιδείνωση του επιπέδου υγείας των Ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

«Καβγάς» για τις διαγνωστικές
Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η υπουργική απόφαση για τον έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων. Τόσο ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, έκαναν λόγο για ένα ελεγκτικό σύστημα που θα περιορίζει τις σπατάλες και υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει τις συνταγογραφήσεις, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Από την πλευρά της, όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει καταργεί τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη και «βάζει μαχαίρι» στην πρόληψη.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτική σχιζοφρένεια» και «κροκοδείλια δάκρυα», τονίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην ικανοποίηση σχετικού αιτήματος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις διαγνωστικές εξετάσεις. «Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως. Αυτά που λέτε ότι δεν θα κάνουν τρίπλεξ ή τεστ ΠΑΠ οι ασφαλισμένοι είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Για προαιρετικές συνταγογραφικές οδηγίες πρόκειται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: