Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

«Ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες από τις ρυθμίσεις» Χαρδούβελης: Έρχονται μέτρα συμμόρφωσης των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου


Χαρδούβελης: Έρχονται μέτρα συμμόρφωσης των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και την ενίσχυση των εισπράξεων των χρεών τους προανήγγειλε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
 
Υποστηρίζοντας την τροπολογία που καθορίζει τον νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, λόγω της κρίσης.
«Πιστεύω και ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί θετικά και θα ψηφίσει τις τροπολογίες της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης και ελέγχου για τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.
Στη βάση αυτή ανακοίνωσε σειρά δράσεων, όπως η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων χρεών, με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, με την ενσωμάτωση στοιχείων από τις ΔΟΥ και στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι σχετικές πρωτοβουλίες αφορούν σε :
  • αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στελέχωσής της σε 85 τουλάχιστον άτομα.
  • πλήρη στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
  • βελτίωση της παρακολούθησης των χρεών των μεγάλων οφειλετών, μέσω μεγαλύτερης συνδρομής από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με την ενσωμάτωση σε ένα κεντρικό σύστημα όλων των απαραίτητων πληροφοριών από τις τοπικές εφορίες, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και τα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας ασφαλώς τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
  • επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής ανεπίδεκτων οφειλών.
  • άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί.
  • στελέχωση της υπηρεσίας ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • μέριμνα για την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.
  • εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
  • εφαρμογή συστήματος στοχοθεσίας στη ΓΓΔΕ ώστε το προσωπικό να αμείβεται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις του.
 «Για όσες από τις παραπάνω πρωτοβουλίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση σκοπεύουμε να υποβάλουμε τη σχετική νομοθεσία στο επόμενο διάστημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο μέτρο που η κυβέρνηση προώθησε ύστερα από ευρεία διαβούλευση με τους εταίρους το οποίο απέφερε μεγάλη προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνία, στην απασχόληση και τον τουρισμό.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% στα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2015.
Είπε επίσης πως σε ότι αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση στο Υπουργείο, διαχωρίζεται η Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής με στόχο να εξασφαλιστεί η λειτουργική και αποτελεσματική χάραξη και εκτέλεση των δημόσιων πολιτικών σε δύο κρίσιμους και διακριτούς τομείς πολιτικής που υπάγονται στο πεδίο εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται πως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει δρομολογήσει τον αναπροσανατολισμό των ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις υποθέσεις που παραγράφονται στις υποθέσεις με την μεγαλύτερη «προοπτική» είσπραξης εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων συνέστησε ομάδα εργασίας για την διερεύνηση, την μελέτη και την υποβολή πρότασης αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων μέσω της διενέργειας αποδοτικότερων ελέγχων, αλλά και της λήψης μέτρων κατά οφειλετών με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: