Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν οι συντάξεις...


Συντριπτικές αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων μπαίνουν σε εφαρμογή από...
την 1η Ιανουαρίου 2015, αφού αλλάζει τόσο ο τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης όσο και ο τρόπος εγγύησής της.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού συνεπάγεται νέα μείωση των συντάξεων, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 7%, ενώ σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έως και 30%.

Η αλλαγή στον τρόπο εγγύησης, όμως, των συντάξεων ισοδυναμεί με την απώλεια της έννοιας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τη σύνταξη των 360 ευρώ. Ισοδυναμεί με το πρώτο μεγάλο βήμα για την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος στους ιδιώτες και την καταβύθιση του κράτους πρόνοιας.

Η ιδιωτική διαχείριση των κοινωνικών πόρων δρομολογείται μέσα από την προδιαγεγραμμένη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Και λέμε προδιαγεγραμμένη, γιατί όλα τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και οδήγησαν στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων και στην εξαθλίωση των συνταξιούχων. Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο εκρηκτικό με τη δυσθεώρητη αύξηση της ανεργίας, την αύξηση της αδήλωτης εργασίας, την εισφοροδιαφυγή και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει νέες υποκλίσεις στην τρόικα, προωθώντας και νέα μέτρα που θα οδηγήσουν τα ταμεία σε ξαφνικό θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που το κράτος θα εγγυάται μόνο τη σύνταξη των 360 ευρώ, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα βάλει τα ταμεία σε νέες ολέθριες περιπέτειες, αφού, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, τα ταμεία θα χρειαστούν για την καταβολή των συντάξεων επιπλέον 950.000.000 ευρώ για το 2016, άλλα 1,4 δισ. για το 2017 και περισσότερα από 2,5 δισ. για το 2018!

Το «Π», προκειμένου να κατανοήσουμε τι μας ξημερώνει, παρουσιάζει αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις από το νέο έτος, ποιους αφορούν αυτές οι αλλαγές, καθώς και τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις ομαδικές απολύσεις, τον κατώτερο μισθό και το δικαίωμα στην απεργία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: