Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα για νέα σκληρά μέτρα...


  
Τι αναφέρει το σημείωμα των τροϊκανων προς το Eurogroup...
«Ναι σε όλα» απαντά η κυβέρνηση στην πληθώρα απαιτήσεων της τρόικας που υποβλήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου. Αυτό προκύπτει από το έγγραφο των δανειστών προς το Eurogroup, στο οποίο...
μεταφέρεται η αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας των απαιτήσεών τους.

Με αυτό καθιστά σαφές στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά μεταξύ άλλων αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ οι οποίες θα επιφέρουν ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (τρόφιμα, ρεύμα, ύδρευση, βιβλία, περιοδικά, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θεάτρου, αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη αποδεχθεί κάτι ανάλογο και για τα φάρμακα, το ένα από τα δύο σημεία που δεν έχει υιοθετήσει μαζί με τις απολύσεις), αλλαγές στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, συσχετισμό εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ακόμη η κυβέρνηση αποδέχθηκε να προωθήσει σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, περισσότερες κατασχέσεις για οφειλέτες του Δημοσίου και επανεξέταση με περικοπές ή και κατάργηση των φορολογικών κινήτρων μαζί με ανεξάρτητο οργανισμό για φόρους και έσοδα.

Στοιχεία που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση «τα δίνει όλα» δημοσιεύθηκαν προχθές στην «Αυγή» της Κυριακής, σελ. 4 και 12. Το πλήρες κείμενο του εγγράφου που εστάλη στο Εurogroup έχει ως εξής:


Ελλάδα: Πορεία της πέμπτης επισκόπησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του. Αυτό απαιτεί προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και άλλων βασικών όρων του προγράμματος, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την αξιοπιστία.

Εν κατακλείδι οι αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αν και πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν αριθμό σημαντικών ζητημάτων ώστε να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση, περιλαμβανομένων και ορισμένων πεδίων που πρέπει να αποσαφηνιστούν και για τα οποία πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται.

1. Προϋπολογισμός και δημοσιονομική βιωσιμότητα

Προϋπολογισμός

Οι αρχές έχουν δεσμευτεί άνευ όρων για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Έχουν εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2015 και έχουν προτείνει να λάβουν ορισμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2015 (π.χ. την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, τη μείωση ή και κατάργηση επιδομάτων στη γενική κυβέρνηση και τη μείωση των ανώτατων ορίων δημοσίων δαπανών).

Ωστόσο, Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ διαπιστώνουν σημαντικό κενό και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών ρυθμίσεων για μέτρα μόνιμης βάσης που έχουν προταθεί από τις αρχές.

Σχήματα δόσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με απαιτούμενες τροποποιήσεις της ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, να διατηρήσουν τη φορολογική συνείδηση και να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες. Αυτά αφορούν για παράδειγμα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τον προσδιορισμό της δυνατότητας του οφειλέτη να πληρώσει, ενισχύοντας τη συνέπεια με βελτίωση των κινήτρων για πρόωρη εξόφληση.

Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να στελεχώσουν πλήρως τον φορολογικό και ελεγκτικό μηχανισμό και ειδικά τις μονάδες μεγάλων οφειλετών, καθώς και να τροποποιήσουν τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου όπου απαιτούνται σημαντικές αλλαγές των αναχρονιστικών πρακτικών και διαδικασιών.

Διαχείριση φορολογικών εσόδων

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται και η σημαντική ενίσχυση της αυτονομίας με εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για να υιοθετήσουν οι αρχές πολιτικές σε αυτήν την αναθεώρηση για την ίδρυση ενός οργανισμού διαχείρισης των φορολογικών εσόδων, με την κατάλληλη αυτονομία από το υπουργείο Οικονομικών, διοικούμενο από ένα διοικητικό συμβούλιο που αναπτύσσει και εγκρίνει τη στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού και του προϋπολογισμού του οργανισμού -και αυτό μαζί με μια νέα χρηματοδοτική φόρμουλα για ευελιξία του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των αρχών, οι συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο της νομοθεσίας θα πραγματοποιηθεί με στόχο την έγκριση της νομοθεσίας, στο μέτρο του δυνατού, από το τέλος του 2014.

Μεταρρύθμιση των συντάξεων

Η δέσμευση του προγράμματος περιλαμβάνει την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, περιλαμβανομένων των δαπανών, και τη συνάφεια μεταξύ εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν τη νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη διοικητικές δράσεις (π.χ. ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης) και πολιτικές (π.χ. η σταδιακή κατάργηση των προνομίων πρόωρης συνταξιοδότησης) με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την κλίμακα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος.



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: