Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δημοσκόπηση μετά την έκθεση-κόλαφο Δικαιολογημένα για έξι στους δέκα Αμερικανούς τα βασανιστήρια της CIA


Δικαιολογημένα για έξι στους δέκα Αμερικανούς τα βασανιστήρια της CIA
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Οι βάναυσες μέθοδοι ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011 είναι δικαιολογημένες για την πλειονότητα των Αμερικανών παρόλο που αναγνωρίζουν ότι ισοδυναμούν με βασανιστήρια, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του δικτύου ABC News που έρχεται στη δημοσιότητα μία εβδομάδα μετά την έκθεση-κόλαφο της Γερουσίας για τη σκοτεινή δράση της CIA.

Σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (59% έναντι 31%) στην πανεθνική δημοσκόπηση υποστηρίζουν τις μεθόδους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με τη μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων να δηλώνει πως συνέβαλαν στην απόσπαση πολύτιμων πληροφοριών.

Συνολικά 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα βασανιστήρια για υπόπτους τρομοκρατίας είναι δικαιολογημένα «συχνά» ή «μερικές φορές».

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;» ήταν το αρχικό ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».

Περίπου οι τρεις στους δέκα (ποσοστό 31%) δήλωσαν ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Όμως ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν «δικαιολογημένη» τη χρήση τους.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα.

Μόνο το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης «άδικη» την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.

Ταυτοχρόνως, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησε «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.

Μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα έδειξε επίσης ότι οι μισοί Αμερικανοί (51%) θεωρούν δικαιολογημένες τις «μεθόδους ανάκρισης» της CIA (ούτε σε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιήθηκε η λέξη 'βασανιστήρια').

Το 29% απάντησε ότι είναι «αδικαιολόγητες» και το 20% δεν εξέφρασε άποψη. Το 56% πιστεύει επίσης ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν επέτρεψαν στη CIA να συγκεντρώσει πληροφορίες για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: