Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τι θα γίνει με το χρέος, τη ρευστότητα και τις αποκρατικοποιήσεις «Αγριεμένος» φτάνει ο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα Σχέδιο 6 σημείων για την Οικονομία καταθέτει η Αθήνα.


ntaiselblum
Του Βαγγέλη Δουράκη
Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να φτάνει «αγριεμένος» στην Ελλάδα, η Αθήνα μοιάζει έτοιμη να καταθέσει τις πρώτες της σκέψεις για το πώς θα «σπάσει τον φαύλο κύκλο» του Μνημονίου: Τα σχέδιά της ελληνικής πλευράς είναι συνδεδεμένα με διευκολύνσεις για το χρέος, αλλά και ταυτόχρονη δέσμευση για εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές.
Το «ραντεβού» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρτιν Σούλτς «σηματοδότησε» την απαρχή των διαπραγματεύσεων –έστω και άτυπα- μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης: Σήμερα την «σκυτάλη» παίρνει ο «σκληρός» Γερούν Ντάισελμπλουμ που θα δει τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Το πρώτο ζήτημα που θα θέσει επί τάπητος ο νέος υπουργός Οικονομικών –σύμφωνα με τις πληροφορίες- είναι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.
Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, το σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ίδιοι, «ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Οι πρώτες «ζυμώσεις» για τις διευκολύνσεις που θα ζητηθούν για το ελληνικό χρέος, αλλά και το συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς πρακτικές λιτότητας έχουν ήδη γίνει.
Τα σχέδια της Αθήνας κινούνται -σε αυτή την φάση- σε έξι άξονες:
-          Παράταση του μνημονίου τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2015.
-          Σύναψη ενός δανείου γέφυρα (bridge finance) ύψους 2,5 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι βραχυχρόνιες ανάγκες.
-          Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.
-          «Χαμήλωμα» του «πήχη» των πρωτογενών πλεονασμάτων και ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί
-          Για το χρέος: «Μεταφορά» των 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM (κάτι που ουσιαστικά σημαίνει «διαγραφή» του εν λόγω ποσού από το δημόσιο χρέος), καθώς και «πάγωμα» αποπληρωμής των δανείων έως το 2020 με παράλληλη επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.
-          Αποπληρωμή του δημόσιου χρέους με «ρήτρα» ανάπτυξης.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας - «γέφυρα» αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βασικό στοιχείο της ενδιάμεσης συμφωνίας θα είναι να μειωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Δηλαδή η Ελλάδα να μην πληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ.
Επιπλέον , το σχέδιο για την «μεταφορά» των ποσών της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μπορεί να οδηγήσει σε «ελάφρυνση» του χρέους κατά 25 δισ. και αν συμπεριληφθούν –όπως υπάρχει μια σχετική σκέψη- και τα 14 δισ. του funding gap δηλαδή των κεφαλαίων που δόθηκαν για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ ενεργητικού και παθητικού, τότε το ελληνικό χρέος από 322 δισ. δύναται να περιοριστεί στα 283 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση έχει τεθεί επί τάπητος το «πάγωμα» των αποπληρωμών έως το 2020, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για το διάστημα 2015 έως 2020 δηλαδή για 5 χρόνια ο προϋπολογισμός δεν θα επιβαρύνεται με αποπληρωμές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει επί τάπητος -σύμφωνα με τις πληροφορίες- επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων 144 δισ. από τον EFSF, 51 δισ. διακρατικά δάνεια και 32 δισ. από το ΔΝΤ, καθώς και μείωση των επιτοκίων έως και 0,75% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων, οι αντιδράσεις που προέκυψαν για την ακύρωση των μέχρι σήμερα σχεδίων, εξωθούν την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα παρουσιάσει και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει προφανώς και δεσμεύσεις της Ελλάδος με στόχο η ΕΕ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν ζητάει να ακυρωθούν τα μνημόνια αλλά έχει επίγνωση και αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα «έτριξε τα δόντια του» καθώς όπως είπε  «με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα» και τόνισε πως είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: