Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Παπανδρέου: Έχω κάνει λάθη, αυτό που δεν έκανα ήταν να αδρανήσω...




... όπως η κυβέρνηση 2004. 
Δεν έκανα το λάθος να μην συγκρουστώ, να μην πάρω δύσκολες αποφάσεις, να πετάξω την πατάτα αλλού (oπως έκανε ο Καραμανλής)..
 H όποια λύση για τη έξοδο από το Μνημόνιο πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος, δήλωσε ο ηγέτης του "Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών",  Γιώργος Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στην Αίγλη του Ζαππείου την Κυριακή. 
Ο...
πρόεδρος του Κινήματος εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η όποια κυβέρνηση προκύψει θα έχει ένα ουσιαστικό χαρτί διαπραγμάτευσης απέναντι στους εταίρους, δεν θα προκύψουν νέα μέτρα και οι κυβερνητικές επιλογές θα ελέγχονται, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα συμβόλαιο-εγγύηση του ελληνικού λαού με τους υπόλοιπους λαούς. 
 Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στις κυβερνήσεις της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι έπειτα από τόσα χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κατηγορώντας ότι δεν προχώρησαν τις απαραίτητες για την έξοδο από το Μνημόνιο μεταρρυθμίσεις.

Η εισαγωγική ομιλία του:

Θα μιλήσω για την επομένη των εκλογών. Καταθέτοντας την εμπειρία μου από τη σκληρή εμπειρία διαχείρισης μιας κρίσης, της δυσκολότερης των τελευταίων δεκαετιών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τάζουν σκληρή διαπραγμάτευση, τάζουν λύση, τάζουν ότι ξέρουν να μας πάνε στο σωστό δρόμο. Στα όσα λένε λείπει ο ελληνικός λαός. Είμαι βέβαιος ότι η όποια λύση πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος. Πρώτον γιατί θα αποτελέσει ουσιαστικό χαρτί διαπραγμάτευσης, δεύτερον γιατί δεν θα φέρει νέα μέτρα καμία κυβέρνηση και θα μπορεί να ελέγχεται για τις πράξεις της και τρίτον διότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα συμβόλαιο και εγγύηση του ελληνικού λαού απέναντι στους υπόλοιπους λαούς.

Το 2011 όταν πρότεινα δημοψήφισμα ανατράπηκα. Ηταν μια ήττα της δημοκρατίας. Από τη συντηρητική Ευρώπη που δεν ήθελε να δώσει το λόγο στους πολίτες. Τι επακολούθησε; Επικεντρώθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά στην εφαρμογή σκληρής μνημονιακής πολιτικής. Και εγκατέλειψε τη μάχη με τα συμφέροντα. Για αυτό ανατράπηκε η κυβέρνηση μας για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε. Το λογαριασμό τον πλήρωσαν οι απλοί πολίτες. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά απέφυγε να κάνει ότι έκαναν Πορτογαλία, Ιρλανδία που πλέον χωρίς στήριξη βγήκαν στις αγορές και καλύπτουν τις ανάγκες τους. Είναι απαράδεκτο που η χώρα μετά από τόσα χρόνια λιτότητας να έχει την ίδια ανασφάλεια. Σήμερα η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την ασφαλή έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση έδιωχνε στα λόγια μνημόνια και προγράμματα με αποτέλεσμα να τρωθεί η αξιοπιστία της χώρας.Αναρωτηθείτε, πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση το 2010, εξαιτίας και της μειωμένης αξιοπιστίας λόγω των πλαστών στοιχείων. Πετροβολούσαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση και μετά πήραν πιο σκληρά μέτρα. Έχει τεράστιες ευθύνες η τωρινή κυβέρνηση.

Ευθύνες βεβαίως έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ διότι επτά χρόνια μετά το πρόβλημα δεν προέκυψε από το μνημόνιο αλλά τα αίτια έφεραν την κρίση. Εχει την ίδια εμμονή με ΝΔ υπόσχεται να σκίσει το μνημόνιο. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι το πρόβλημα είναι πελατειακός καπιταλισμός διότι αυτό έφερε τα Μνημόνια. Χωρίς ποτέ να γίνεται έλεγχος αποτελεσματικότητας των δαπανών.
Τι προτείνουν να επανέλθουμε στα λάθη του παρελθόντος, ότι έκανε ο Καραμανλής που έφερε την κρίση. Τα αίτια της κρίσης καθιστούν αιχμάλωτο το πολιτικό σύστημα σε έναν πελατειακό καπιταλισμό.
Τι θέλουν; Να καταργήσουν όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια από εμάς; Τη διαύγεια, το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα, τον Καλλικράτη; Αυτή είναι η νέα αρχή που πρέπει να γίνει μέσα από ένα δημοψήφισμα. Ώστε να γίνει βιώσιμη η χώρα και να μην έχει ανάγκη κανέναν.

Μαζί με τη στήριξη των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους. Η δικιά μας πρόταση διασφαλίζει την ομαλή έξοδο στις αγορές, χωρίς κραδασμούς χωρίς να απειλούνται οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Την τόλμη σύγκρουσης με πελατειακό κατεστημένο ,την ελάφρυνση του χρέους. Επιβάλλονται συνεργασίες και όχι πόλωση. Εγγυώμαστε ότι δεν θα υπάρχει λευκή επιταγή. Η πρόταση περιλαμβάνει να γίνονται δημοψηφίσματα για όλα τα θέματα: Δημοψήφισμα σημαντικό για όποια διαπραγμάτευση θα γίνει μεταξύ Ελλάδας εταίρων. Όταν φτιάξαμε τον νόμο, το καλοκαίρι του 2011 είχαμε στόχο να τεθούν κι άλλα θέματα στο λαό. Πχ να τεθεί τομή στην Παιδεία. Είναι σημαντικό ο λαός να αισθανθεί επιτέλους ότι οι θεσμοί είναι δικοί του.

Σε ερώτηση για το αν θα συνεργαστεί το Κίνημα με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ είπε: Θέτω όρους συγκεκριμένους. Το Κίνημα μιλά για θεσμικές αλλαγές, για ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο και την εξάρτηση και για συμφωνία με ΕΕ για το χρέος. Εάν συμφωνηθεί αυτή η πολιτική τότε μιλάμε για στήριξη. Αλλιώς θα είναι στην αντιπολίτευση, θα έχει το χρόνο να αναπτυχθεί το Κίνημα.

Για τη στάση του τα τελευταία χρόνια: «Γνωρίζοντας ότι πολλοί δεν θα με στήριζαν από το ίδιο μου το κόμμα επέλεξα να γίνει το πιο ομαλό πέρασμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αποφάσισα να ανοίξω το δρόμο και να μείνω στα μετόπισθεν δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους να δοκιμασθούν. Θα ήθελα να φτάναμε το 2014 και να λέγαμε ότι πετύχαμε. Γι αυτό έδωσα και την ψήφο εμπιστοσύνης. Δυστυχώς ούτε τις μεγάλες αλλαγές δεν έκανε ούτε να βγει στις αγορές. Βρισκόμαστε σε στιγμή ανασφάλειας με ευθύνες της κυβέρνησης. Έκρινα ότι έπρεπε να ακουστεί η φωνή των αλλαγών, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ώστε να δώσουμε φωνή στις ανάγκες μεγάλων αλλαγών»

Για το ότι ο Βενιζέλος λέει ότι ο Σαμαράς προσχώρησε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ: Δυστυχώς γίναμε συνιστώσα της Δεξιάς δεν αντιδράσαμε και δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς εξυπηρέτησε τα συμφέροντα και εμείς δεν αντισταθήκαμε. Προσχώρησε στο σκληρό πυρήνα της λιτότητας, διότι αυτό επέλεξε η συντηρητική Ευρώπη. Εάν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις χτυπώντας τη φοροδιαφυγή, εκεί υπήρχαν τα λεφτά όπως το είχα πει θα ήμασταν καλύτερα.
Για τις δημοσκοπήσεις: Είμαστε νέο Κίνημα και ξεκινήσαμε βάση αρχών και αξιών. Δεν ήταν η προσπάθεια δημοσκοπική. Έχει διαδρομή και μέλλον διότι κτίζουμε πάνω στις αξίες που εξέφρασαν τον λαό με το 44% το 2009 και το 1974 με την ίδρυση. Θεωρώ ότι ο ενθουσιασμός θα αποτυπωθεί με ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές. Στόχος μας να συμβάλλουμε στην ενότητα των δυνάμεων της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, και αυτό θα γίνει μέσα σε ένα κόμμα με ταυτότητα και αξίες και όχι μέσα από κόμματα φυλάρχων που πάνε και φέρνουν ψήφους.

Για το γεγονός ότι κατά της πρωτοβουλίας στέκονται ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ:  Στόχος είναι να βάλουμε τη βάση μιας νέας προσπάθειας σε αρχές και αξίες. Ο κατακερματισμός του χώρου είναι υπαρκτός και ακριβώς για να μη συνεχίσει η κάθοδος αποφάσισα να στηρίξω μια νέα προσπάθεια. Το 1974 έλεγαν στον Ανδρέα Παπανδρέου για την Ενωση Κέντρου και πήρε μια απόφαση να φτιάξει ένα κόμμα. Πρέπει να ξαναβαφτιστούμε σε αυτές τις βάσεις.

Για τα λάθη του ως πρωθυπουργός: Έχω κάνει λάθη, αυτό που δεν έκανα ήταν να αδρανήσω όπως η κυβέρνηση 2004. Δεν έκανα το λάθος να μην συγκρουστώ, να μην πάρω δύσκολες αποφάσεις, να πετάξω την πατάτα αλλού. Σηκώσαμε βάρος τεράστιο για να σωθεί η χώρα. Η εμπειρία αυτή συμβάλει στη γνώση. Μιλώντας ανά τον κόσμο διαβουλεύτηκα για την πορεία και τις πολιτικές που ίσως να είχα ακολουθήσει. Θεωρούσα ότι έπρεπε να βρω τρόπο να περάσει το δημοψήφισμα και να επιμείνω πιο πολύ στις μεταρρυθμίσεις.

Για το εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πάει σε καλύτερα μονοπάτια: Το ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους θα είναι να ανακοινώσουμε ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Θεωρώ ότι θα είναι το πιο ισχυρό όπλο οποιασδήποτε κυβέρνησης η οποία πρέπει να προσέξει τι θα κάνει. Και ατυχήματα γίνονται και ακούγονται ευχολόγια, ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει. Έχει σκληρύνει διότι έχει μπει σε φάση μεγαλύτερου εθνικισμού. Δυστυχώς δημιουργήθηκαν στερεότυπα αρνητικά μεταξύ μας. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί θα πούμε ναι στη διαπραγμάτευση για χρέος και έξοδο από την κρίση, θα πούμε όχι στις περικοπές μετά από πέντε χρόνια, αλλά να είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες για τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Έχουν άλλη αίσθηση έξω ότι μια πολιτική ελίτ δεν τις θέλει. Γύρναγα και μιλούσα για τις λύσεις, δεν καθόμουν σπίτι μου.

Για το προφίλ υποψήφιου προέδρου που μπορεί να στηρίξει: Πιο μεγάλη σημασία έχει η διαδικασία επιλογής του Προέδρου. Έκαναν λάθος οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος που δεν διαβουλεύτηκαν με όλα τα κόμματα για το πρόσωπο του Προέδρου, θα είχαν περισσότερες πιθανότητες. Σέβομαι τον κύριο Δήμα, τον ψήφισα και θα ήταν μια καλή επιλογή. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι το πρόσωπο θα είναι κύρους και θα είναι κοινά αποδεκτό.

Για το τι θα έκανε τώρα ως πρωθυπουργός για να μην μπει η χώρα στο μνημόνιο: Κανείς δεν το ήθελε να μπει η χώρα στο Μνημόνιο. Είχαμε παραλάβει ένα έλλειμμα 15% που είχε ονομαστεί 6%, ήταν μια στατιστική απάτη. Είχαμε διπλασιασμό του χρέους. Δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα η Ευρώπη. Είχα κάνει κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Ζητούσα προφορική στήριξη από Γερμανία, Γαλλία, προς τιμήν του ο Σαρκοζί ναι, η Μέρκελ όχι. Αν θέλετε, σας εξηγώ και τους λόγους. Όταν έγινε ο μηχανισμός πιστεύαμε ότι θα καθησυχάζαμε τις αγορές. Ήταν δύσπιστα τα βήματα των εταίρων. Έχουν τεράστιες ευθύνες και οι εταίροι μας. Πέραν από τις ευθύνες της ΕΕ, υπάρχουν οι ευθύνες των κυβερνήσεων, ειδικά του κ. Καραμανλή που δεν πήραν αποφάσεις όταν έπρεπε.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: